Nagy Márton elégedett az üzemanyagárakkal

2024. május 8. A kormány elfogadta a kereskedők javaslatát, és úgy döntött, hogy az üzemanyag árának referenciaértéke a szomszédos országok üzemanyagárának átlaga lesz - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő doorstep sajtótájékoztatón.

Két hete Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megfenyegette az üzemanyag-forgalmazókat, hogy vagy a régiós átlaghoz igazítják önként az áraikat, vagy a kormány beavatkozik. Mint korábban megírtuk, az üzemanyagár mintegy felét az adók teszik ki, de esze ágában nem volt a kormánynak azokat csökkenteni.

Ma kiderült, hogy a kormány szerdai ülésén áttekintette az üzemanyagárakat, és megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel a magyar üzemanyagárak elérték a szomszédos országok átlagát.

Csökkentek az árak

Az MTI beszámolója szerint a miniszter a doorstep sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az elmúlt hetekben az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak a kormány kéréséhez, és szerdán reggel is árcsökkentést jelentettek be. Eszerint péntektől a 95-ös benzin átlagára 616 forintra, a gázolajé pedig 607 forintra mérséklődik. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin átlagára az áprilisi csúcshoz képest 34 forinttal, 5 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A gázolaj ára a februári csúcsértékhez viszonyítva 54 forinttal, 8 százalékot meghaladóan csökkent - sorolta a nemzetgazdasági miniszter.

Kifejtette, a kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedők javaslatát, hogy a régiós átlag helyett Ukrajna kivételével a szomszédos országok üzemanyag-átlagárát vegyék figyelembe a referenciaértékben. Ezzel kikerül a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária. Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány elvárja az üzemanyag-kereskedőktől, hogy a jövőben is a szomszédos országok átlagán tartsák a magyar üzemanyagárakat. Kéthetente a kormány továbbra is áttekinti a helyzetet.

A szerdai ülésen a kormány úgy látta, hogy az együttműködés és az önkéntes vállalás kérése elégségesnek bizonyult. Az üzemanyag-kereskedők az árcsökkentéseket a profitmarzsban "le tudják nyelni" - tette hozzá.

Szerző: Azénpénzem/MTI
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok