Nagy Márton azt kéri a bankoktól, maradjon a THM-plafon

2024. május 22. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A miniszter azt kérte a bankoktól, hogy legalább június 30-ig maradjon a lakáshiteleknél az önkéntes kamatplafon.

Tavaly októberben vezették be a bankok a lakáshitelekre az önkéntes kamatplafont, miután a nemzetgazdasági miniszter korábban bejelentette, elvárja el, hogy a bankok a lakáshiteleket önkéntesen maximum 8,5 százalékos hiteldíjon (THM) adják. Januártól aztán 7,3 százalékra csökkent ez az önkéntes THM-plafon, és ennek is köszönhető, hogy feltámadt a lakáshitelezés.

Ugyanakkor a Portfolio múlt heti hitelezés konferenciáján a bankvezetők már arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok hozamemelkedése miatt ez a THM-plafon hosszú távon nem tartható. „Hosszú távon nem lehet azt csinálni, hogy annyiba kerül egy 10 éves kamatozású lakáshitel, mint amennyit az állam fizet a befektetett pénzre” – mondta a konferencián Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pedig elmondta, erős felfelé mutató kockázatok vannak. A THM-plafon 6,5 százalék alatti hosszú távú hozamszint feltételezésével került kialakításra, ebben konstruktív párbeszédre van szükség a kormánnyal.

Maradjon a plafon!

A közelgő választásokra is tekintettel – nyilván semmi negatív fordulat a gazdaságban nem jön jól a kormánynak – várható volt, hogy a kormány megpróbálja rávenni a bankokat a plafon fenntartására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium így mai közleményében azt írta, hogy Nagy Márton miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. Nagy Márton az egyeztetésen arra kérte a Bankszövetséget, hogy az elmúlt időszak hozamemelkedése ellenére a bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő, 7,3 százalékos önkéntes THM-plafonját. A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt figyelemmel fogja kísérni, ez ugyanis hozzájárulhat a piaci alapú hitelezés további megerősödéséhez, dinamizálásához.

A közlemény szerint áttekintették és kiértékelték a vállalati hitelek piacán történt akciós időszakot, amikor a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében a bankok önkéntes módon, átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentették a BUBOR feletti kamatfelárat. Az akció eredményei mindkét fél számára megnyugtatók és biztatók.

Ez utóbbiak „költői” vagy inkább politikai túlzásnak tűnnek. Ugyanis minden bankár a konferencián, az összes bankvezető a gyorsjelentések bemutatásakor arról panaszkodott, hogy befagyott a vállalati hitelezés.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok