Nagy a baj: szezonális működésre készülnek a vendéglátósok és a szállodák

2022. szeptember 16. A túlélés a cél a vendéglátásban és a szállásadóknál. Az energiaárak drasztikus emelkedése, az alapanyagárak gyors növekedése, a kereslet hirtelen visszaesése egyszerre sújtja a turisztikai ágazatot. Egyre többen választják majd a téli üzemszünetet, míg sokan az étlapok szűkítésére, szobák, emeletek, szállodaszárnyak bezárására készülnek.

Minden korábbinál nehezebb helyzetben rendezik meg szeptember végén a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozót, ahol a hazai vállalkozásoknak lehetősége nyílik a tapasztalatok cseréjére. 

- Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban – mondja Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke. Több mint 3800 étterem zárt be 2019. és 2022. között, ebből 1200 Budapest belvárosában, míg összesen csupán 400 új vendéglátóhely nyílt, többségében munkahelyi étkezde.

Szezonális bezárás vagy csökkentett működés

Kovács László szerint a következő időszakban újabb bezárásokra is lehet számítani, ugyanakkor a vendéglátósok többsége igyekszik túlélni: az utolsó tartalékaikat is mozgósítva követnek el mindent annak érdekében, hogy a család hagyományait és megélhetését jelentő üzletet a legalább hat-hétszeresére, de néhol több mint tízszeresére emelkedő energiaárak ellenére életben tartsák. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke úgy véli, lesznek, akik szezonális működésre állnak át, és bezárnak október és április között, míg mások – félve, hogy a télre elengedett munkaerő helyett nem lehet új embereket találni – a csendesebb működést választják. A rövidebb nyitvatartási idő, a választék csökkentése, az étlapok lerövidítése jöhet, egyre több helyen jelenik majd meg a menüs választék.  

Visszaesés a szállodáknál

A nyári hónapokban már érezhető volt a kereslet elmaradása a szállodáknál, és az őszi-téli időszakra is visszaesés várható  – hangsúlyozza Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke. A  külföldi vendégek visszaépülésének üteme lassult a háború, az infláció és a coviddal kapcsolatos ázsiai karanténszabályok miatt. Ezt tetézi a belföldi turizmus visszaesése, amit a lakosság diszkrecionális jövedelmének csökkenése okoz.  A forgalom mérséklődése mellett a költségek drasztikusan nőnek: eddig a nettó árbevétel 3-8 százalékát jelentette az energiaköltség, most átlagosan a szállodák a befolyó összeg  15-35 százalékát erre költik, miközben az alapanyagok és a munkaerőköltség is 30 százalékkal drágult. Baldauf Csaba aláhúzta: sokan keresnek alternatív megoldásokat, emeleteket, egész szárnyakat zárnak le, napelem-beruházásokba kezdenek, csökkentik a szolgáltatások mennyiségét, annak érdekében, hogy a költségeket csökkentve átvészeljék a nehéz időket. Azonban a legtöbb esetben kitermelhetetlenek a költségek, így a szezoniális zárást is kénytelen egyre több szállásadó átgondolni, ami viszont a munkaerő problémák miatt kockázatos.

A Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó programjában ezért szerepelnek a munkaerő pótlását célzó alternatív megoldások is. Ilyen a robotok alkalmazása a vendéglátásban vagy a külföldi munkaerő alkalmazása.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok