Mutatjuk, melyik sonka túlsózott
2020. április 6. A Szupermenta legújabb terméktesztjén a húsvét egyik slágertermékét, a sonkákat, illetve az azokkal egy tekintet alá eső termékeket vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A sótartalom majdnem minden ötödik esetben meghaladta a maximum lehetséges értéket.A húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket vették górcső alá a Szupermenta programban a Nébih szakemberei. Összesen 19 előállító 22 termékét tették a hatósági kosárba, amelyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású. Hét termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló. Elkészítés módja szerint a termékek között 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült húskészítmény volt.
A Nébih szakemberei – tudatta a hatóság – kiemelt figyelmet fordítottak a sonkák élelmiszerbiztonsági vizsgálatára: mikrobiológiai, toxikológiai és parazitológiai paramétereket egyaránt mértek. Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági tekintetben minden vizsgált sonka maximálisan megfelelt az előírásoknak.
Túlsózott sonkák | ||
---|---|---|
Megnevezés | Ár Ft/kg | Só (%(m/m))* |
Gazdag füstölt darabolt sonka | 2 699 | 5,9 |
Hentes Mester Hartai Törpe sonka** | 2 028 | 7,2 |
Tóalmási füstölt házisonka | 3 175 | 6,1 |
Privát Hús füstölt kötözött nyers comb sonka | 1 899 | 5,9 |
* A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a megengedett érték 5,0 lehet | ||
** jelölési hiányosság is volt Forrás: Nébih |
Megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátriumklorid- tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján – írta le a hatóság – 4 termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximumértéket. A nitrittartalom egyik termék esetén sem lépte túl a megengedett szintet. A sonkák jelölésének ellenőrzése során a 22 terméknél összesen 18 esetben állapítottak meg hibákat a szakemberek.
A Szupermenta termékteszten a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel a szokásos kedveltségi rendezvény elmaradt. Helyette azokra a vásárlók számára is látható jellemzőkre fókuszáltak a hivatal szakemberei, amelyek a vásárlás során segítséget adhatnak a sonkák választásában. A leírások és tapasztalatok összegzése a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán olvashatóak.
Szerző: Az Én Pénzem
Címkék: termékteszt, Szupermenta, Nébih, sonka, húsvét
Kapcsolódó anyagok
- 2021.03.30 - Melyik a legjobb üveges torma?
- 2020.11.22 - Hatékony mosóport akar? Kimutatták, mit érdemes venni
- 2020.09.23 - Kiderült, milyen előrecsomagolt kenyeret érdemes venni
- 2020.07.15 - Sok ál-őstermelőt buktattak le
- 2020.07.08 - Nagy a baj a plüssjátékokkal
- 2020.07.03 - Mindent vert a DM sajátmárkás mosogatója
- 2020.06.30 - Mutatjuk, mely csemegeuborkák buktak meg a hatósági teszten
- 2020.05.25 - Borból sem a legdrágább lehet a legjobb
- 2020.02.07 - Csepegő hipókra figyelmeztet a minisztérium
- 2019.12.27 - A Penny virslije zsírosabb a bevallottnál
- 2019.12.17 - Bukott a Metro margarinja, élen a Pennyben vett Líra
- 2019.11.17 - A kapszulás vagy a presszókávé a jobb? Meglepő eredményt hozott a teszt
- 2019.11.04 - Megbukott a biztonsági teszten egy beépíthető sütő
- 2019.10.02 - Az energiatakarékosság koszosabb ruhát hozhat
További kapcsolódó anyagok