Warren Buffett sikere és kudarca

Mit gondol az omahai orákulum a részvénypiacokról?

Fotó: CNBC
2024. május 7. A Berkshire Hathaway múlt héten megtartott éves közgyűlésén Warren Buffett szokás szerint őszintén beszélt a piacokról, befektetéseiről, cége jövőjéről és kudarcáról is. A cég rekord nyereséget ért el, hatalmas készpénzállományát pedig sokan úgy értelmezték, hogy medvepiac jön.

Először tartott úgy közgyűlést a Berkshire Hathaway, hogy azon nem volt jelen Charlie Munger, a cég második embere, aki tavaly novemberben hunyt el 99 éves korában. Emiatt talán még élesebben vetődhetett fel, hogy milyen jövő vár majd a cégre akkor, ha a vezérigazgató, Warren Buffett átadja majd a stafétabotot, vajon képesek lesznek-e folytatni a nagyszerű hozamokat produkáló befektetéseiket. A Reuters szerint az omahai bölcsként ismert befektető először is megnyugtatta a közönségét, miszerint ő jól van - bár persze hozzátette viccelődve, hogy most 93 évesen már nem szívesen írna alá egy újabb négy évre szóló munkaszerződést. Ezután utódlási terveibe is bepillantást nyújtott: Greg Abel és Ajit Jain az igazgatótanács elnökhelyettesei, és Buffett szerint rendkívül jól teljesítettek az elmúlt 3 évben. „Miért érnék be velem, ha Greg és Ajit is elérhető?” csillantotta meg újra humorát a legendás szakember, aki egyértelműsítette a későbbiekben, hogy Greg Abelt tartja a megfelelő személynek az ő majdani pótlására.

Sikerek

Közvetlenül a közgyűlés előtt ismertette a cég az első negyedéves eredményeit, ahol leginkább a bruttó nyereség 39 százalékos emelkedése tűnt ki igazán, ugyanis rekordot, 11,2 milliárd dollárt értek el. Szintén feltűnést keltett, hogy a Berkshire Hathaway tovább növelte készpénzállományát, azaz az eladott befektetéseiket általában nem forgatták be újból a részvénypiacba, hanem kivárnak a megfelelő lehetőségekre. A cég így most 189 milliárd dollárnyi készpénzen ül, és Warren Buffett nem titkolta, hogy ez az összeg még nőni fog, és a mostani negyedév végére már valószínűleg eléri a 200 milliárd dollárt is. A készpénzt növelte többet közt az is, hogy a Berkshire 13 százalékkal csökkentette az Apple-ben meglevő részesedését. Bár magát az almás céget Buffett továbbra is a legjobb befektetésének tartja, és a közgyűlésen is megerősítette, hogy bízik az iPhone gyártójának jövőjében.

A megnövekedett készpénzállományt egyébként egyes megfigyelők úgy értelmezték, hogy a „jósként” is ismert befektető medvepiacra, azaz eső részvényárfolyamokra számít a jövőben. Maga az érintett erről egy fokkal tartózkodóbban nyilatkozott: szerinte senki nem tudja, hogy miként lehetne a mostani környezetben hatékonyan felhasználni a készpénzüket, magyarán jelenleg nem lát alulértékelt részvényeket, amelyek emelkedésében bízhatna. Viszont ahogy a világ egyre szofisztikáltabb, komplikáltabb és összekapcsoltabb lesz, úgy nő meg a lehetősége, hogy valami elromoljon benne, és akkor tettre készen akar állni, amikor ez bekövetkezik – tette hozzá.

Az elmúlt évek eredményei természetesen Buffettet igazolják. A cége részvényei az elmúlt 10 évben 218 százalékkal növekedtek, jócskán meghaladva a S&P 500-as index 172 százalékos eredményét.

A Berkshire Hathaway B részvény árfolyama az elmúlt 12 hónapban

Forrás: cnbc.com

 

Kudarc a médiában

Warren Buffett maga is mindig hangsúlyozza, hogy nem tévedhetetlen, és hogy alkalmanként rosszul ítél meg helyzeteket és nem jönnek be a számításai. A legutóbbi közgyűlésen bejelentette, hogy a cége eladta a Paramount Global médiavállalatban meglevő teljes részesedését. Magára vállalta a döntés kizárólagos felelősségét, és elismerte, hogy veszteséggel voltak kénytelenek kiszállni az üzletből. -„100 százalékig az én döntésem volt, mindet eladtuk és egész sok pénzt vesztettünk” - vallotta be őszintén a milliárdos.

A Berkshire korábban 10 százalékot birtokolt a Paramountban, abban bízva, hogy a média konglomerátum magára talál majd. A legtöbb hollywoodi stúdióhoz hasonlóan a Paramount is megsínylette a színészek és a forgatókönyvírók tavalyi sztrájkját, miközben csökkenő bevételekkel kellett szembesülniük az átalakuló reklámpiacon. A Paramount, mint a CBS Broadcasting és a MTV tulajdonosa egyben azzal is küzd, hogy megtalálja helyét a streamingpiacon és sikerrel vegye fel a harcot a piacvezető Netflixszel.

A médiabirodalom tovább bukdácsolt a közelmúltban, és nem váltotta valóra Buffett reményeit. A vállalat részvényei a Covid-járvány előtt még 50 dollár körül forogtak a tőzsdén, ma már jellemzően 10 és 15 dollárt adnak értük, ezért nem meglepő, hogy megjelentek a felvásárlási ajánlatok, és több más cégcsoport is gondolkodik azon, hogy kiegészítse portfolióját a többek közt a Mission Impossible, a Star Trek és megannyi más sikeres filmet létrehozó stúdióval. A Paramount azonban még most sem tűnik úgy, mintha racionálisan viselkedne: miközben több jelölt is tárgyalásokba bocsátkozna a felvásárlásról, a megosztott részvényesek úgy döntöttek, hogy leváltják a vezérigazgatót, és helyette egy 3 főből álló triumvirátust neveznek ki, akik majd együtt vezetik a továbbiakban a céget.

Meghagyjuk az olvasónak, hogy saját maga döntse el, mennyire tűnik ez a lépés logikusnak és értelmesnek a cég jelenlegi helyzetében. Mindenesetre az valószínűnek tűnik, hogy a hasonló döntések is közrejátszottak abban, hogy Warren Buffett feladta a várakozást és kiszállt a cégből.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát!

Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok