Közel ezer OTP-adós várhat a NET-re

Minden a bankokon múlik

2012. január 21. Nagyon sokan várnak arra, hogy a Nemzeti Eszközkezelő segítségével másszanak ki szorult helyzetükből. Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk: minden a bankokon múlik. Csak kevés hitelintézet kezdte azonban meg még az adósok értesítését.

Csak az lehet jogosult a Nemzeti Eszközkezelő programjára, aki a kényszerértékesítésre kijelölésről levelet kap bankjától. (A pontos feltételekről, a programról, és hogy kiknek az ingatlanát veheti meg az eszközkezelő, itt tájékozódhat.) Az árverezési kvóta előírása (jogszabályban határozták meg hány ingatlannál kerülhet sor ilyen eljárásra) alapján - hangsúlyozták az OTP-nél - a hitelezőnek minden negyedév 15. napjáig ki kell jelölnie azokat az ingatlanokat, melyek kényszerértékesítését kezdeményezheti. 2012. első negyedévben ez a teljes 90 napon túli hátralékos állomány három százaléka. Az OTP-csoportnál ez összesen 957 ingatlant jelent. Mint azonban a banknál hangsúlyozták, a kvóta a kényszerértékesítés kezdeményezésére vonatkozik, ami nem az ingatlan árverését jelenti, hanem "csak" a végrehajtási eljárás megindítását. Utóbbi keretében először a jövedelemből, majd az ingóságokból próbálják elérni az adósság rendezését. Az ingatlanra a követő fázisban jegyzik be a végrehajtási jogot.

A banknál kiemelték, hogy soklépcsős adósvédelmi programmal igyekeznek megakadályozni, hogy eljussanak a végrehajtási szakaszig. Ebbe azok az ügyfelek kerülnek, akik nem működnek együtt a bankkal a fizetési nehézségek megoldásában. Ha a banki eszközök nem elegendőek, a felmondást követően az OTP saját work out szervezetének (faktoring) adja el a hitelt. Itt még mindig van lehetőség fizetési megállapodás megkötésére, és egyéb eszközök alkalmazására is. Ilyen lehet például az ingatlan közös értékesítése, kisebb (alacsonyabb értékű) ingatlanra történő cseréje, a követelés fejében átadása majd visszabérlése. A legnagyobb magyar banknál megtudtuk, hogy az említett majdnem ezer ingatlanhoz kapcsolódó hitelnél nem jött létre sem a banki, sem a faktoringos első követeléskezelési szakaszban az adóssal megállapodás, de eddig nem került sor a végrehajtási eljárás kezdeményezésére sem.

Csak kevesen kezdték meg a postázást

Az OTP az érintetteket a pénzügyi felügyeletnek tett jelentésével egyidejűleg értesítette. A K&H még egyetlen levelet sem küldött ki, de ez már "folyamatban van". Az Erste Bank szakértője elmondta, hogy a NET-nek napokon belül elküldik hivatalos levelüket. Az ügyfeleknek szóló levélen még dolgoznak, folynak a szakmai egyeztetések házon belül. Szeretnék ezt a lehető leghamarabb lezárni, és az értesítéseket kipostázni az érintetteknek, a napokban várhatóan meg is történik. A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok válogatásának elvei és a mennyiség nem publikusak.

A Budapest Bank arról tájékoztatták portálunkat, hogy már küldik a leveleket. A végrehajtás alá kerülő ügyfelek kiválasztásánál elsődleges szempont a fizetési késedelem mértéke, azaz hogy hány hónapja nem tesznek eleget szerződésben vállalt fizetési kötelezettségüknek. A többi mellett fontos szempont még, hogy az ügyfél hajlandó-e együttműködni a bankkal fizetési problémájának megoldása érdekében - mondták el a pénzintézetnél.

Kapcsolódó anyagok