Jelenleg már 2,3 millió Supershop-kártya forog

Milliárdok „fekszenek” pontokban

2012. október 17. Piaci becslés szerint legalább 4-5 milliárd forint gyűlhetett össze a hűségkártyákon beváltásra várva. Ez az összeg persze folyamatosan változik. A nagy áruházláncoknál jelenleg már javában lehet gyűjteni a füzetekbe a pontokat; szokatlan módon most szinte mindenütt egyidőben vetették be ezt a vásárlásösztönző akciót.

A kuponos és pontgyűjtő akciók a Deloitte tanácsadó cég szerint komoly adózási veszélyekkel járhatnak az ezt alkalmazó cégek számára. Ezeknek a módszereknek szja-vonzata is lehet, hiszen a kedvezményeket a gyártó és a nagykereskedő, nem pedig a kiskereskedő adja közvetlenül a magánszemély vevőknek. Úgy véljük, a vásárlóknak emiatt egyelőre nem érdemes aggódniuk. Az adózási szempont azonban szerepet játszhat abban, hogy senki nem beszél arról, mennyi pont várhat elköltésre a hűségplasztikokon. Portálunk a kereskedelmi szakemberek becsléseit összevetve arra jutott: legalább 4-5 milliárd forintra tehető ez az összeg. Nagyon reméljük, hogy ez a nagyságrend nem kelti fel a kormányzat étvágyát.

SuperShop-program

PartnerPont/ezer Ft
Spar5
OMV2,5
OBI10
Burger King10
Union10
Erste15*
Wellness-szállás10**
* a saját kártyához jár még legalább 20 pont
** akciósan
Annál is inkább, mert a legelterjedtebb ilyen konstrukció, a SuperShop egyre kedvezőbb lehetőségeket biztosít használóinak. A SuperShop Kft. marketing vezetője, Pap Attila érdeklődésünkre elmondta: jelenleg 2,3 millió ilyen kártya van forgalomban. Ezeket közel 800 elfogadóhelyen lehet használni.

A Spar üzletlánc 2009-ben csatlakozott a programhoz, ami abban az évben félmilliós bővülést hozott. A növekedés folyamatos, 2011-ben is 200 ezer fölötti új kártyát bocsátottak ki. Hogy ezeken összesen mennyi pont halmozódott fel, arra Pap csak annyit mondott, hogy „nem publikus”. A kártyabirtokosok – tette hozzá – folyamatosan gyűjtik és váltják be a pontokat. Természetesen vannak kiemelt időszakok, sokat időzítik a kedvezmények beváltását, ilyen például a karácsonyi időszak vagy a húsvét. 

Bővülő elfogadói kör és kedvezmények

A Spar az utóbbi időben számtalan plusz kedvezményt (például a pont duplázása), sőt a kinyomatott kártyaegyenleg bizonylaton kupont is ad. Ez egyes termékekre akár 50 százalékos árengedményt is biztosíthat.

A supershop-programhoz nemrégiben csatlakozott az Union Biztosító és az Erste Bank is. A pénzintézet sokszorozhatja is a jóváírható pontokat. Táblázatban foglaltuk össze, hogy egy-egy vásárlás esetén mennyivel lehet gyarapítani a hálózatban később elkölthető összeget. A kapható pontok nagysága nem túl nagy, hiszen általában csak ezrelékben mérhető (a tranzakciós illeték miatt alighanem mindenki megtanulja érzékelni, ez pontosan mekkora összeget is jelent), de ez végül is talált pénz.

A pontgyűjtő kártyák között érdemes még legalább megemlíteni a Multipontot (OTP és Mol), a Shell Smart-kártyáját (ami a McDonald's gyorséttermekben is használható), de nem szabad megfeledkezni például a DM hűségplasztikjáról sem. Kedvezmények pedig (ennek itt nézhet utána) a hitelkártyákhoz is kapcsolódhatnak.
Hasonló a helyzet a füzetekben gyűjthető és különböző termékekre beváltható pontoknál. Az idén a Tesco, a Spar és a Match is szinte pontosan egyszerre „bombázza” pontokkal a vevőket. Érdekesség még, hogy ráadásul most mindenütt konyhai eszközökkel próbálnak csábítani.

Persze, annak sem kell zavarba jönnie, aki nem tud akkora összeget elkölteni egy-egy helyen, hogy a vágyott cikkeket az ott összegyűjtött pontokért beszerezhesse. Kis netes kutakodás után ugyanis élénk „másodpiacra” bukkanhatunk. Ennek keretében 600 forint körüli összegért lehet pontokkal megfelelőn betöltött füzetet venni.

Azt tanácsoljuk egyébként, hogy senki se kábuljon el az ajánlatoktól, az óriásinak jelzett kedvezményektől.  Érdemes alaposan megnézni a kínált termékeket (szubjektív minőségellenőrzést végezni), és még az ajándékba kapott pontért is csak olyan dolgot venni, ami valóban kell. Az ilyen akciók nem egyszer lehetővé teszik, hogy valaki prémium kategóriás dolgot a normál áron vegyen meg. Esetenként pedig ez sem kis előny.

Pontgyűjtő áruházi akciók

LáncPontgyűjtés időtartamaPont/ezer FtMire váltható be
Match2012. szeptember 26 –2012. december 31.2Berndes edények, Luminarc fedeles tárolók
Spar2012. október 11– 2013. február 17.1WMF serpenyők, edények
Tesco2012. október 5–2013. február 3.1Zwilling kések

Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok