Megugrott az eladásra kínált nyaralók száma

2024. május 20. A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest – állapította meg az ingatlan.com. A hirdetési portál nyilvántartása szerint a két évvel korábbit 40 százalékkal haladja meg a kínálat. A Balaton déli partján kevésbé nőtt az eladási kedv, mint az északin.

Az ingatlan.com adatbázisában szereplő hirdetésekben 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein. Mint megállapították, a kínálat tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022 májusához képest pedig több mint 40 százalékkal emelkedett. Az átlagok persze, mint mindig, jelentős eltéréseket takarnak. 

A Somogy vármegyei – azaz a Balaton déli partján fekvő településeken – idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az északi parton ennél sokkal erőteljesebben nőtt az eladási kedv. Ott ugyanis 18 százalékkal nagyobb a kínálat a tavalyinál. Az első helyen ilyen szempontból a Tisza-tó áll. Ott az előző évinél 40 százalékkal több, 600 feletti lakóingatlan várja új gazdáját. A Velencei-tó melletti Gárdonyban tavaly májushoz képest 4 százalékkal több ingatlant szeretnének eladni a tulajdonosok, Velencén 11 százalékos a növekedés.

Eltérően alakultak az árak


A Balaton déli partján az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfélmillió forintot súrolják négyzetméterenként. A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont alacsonyabb a tavalyinál. Talán ezért is élénkült itt a kereslet is. Ami annyit tesz, hogy a hirdetési adatbázisban a tavalyinál 15 százalékkal többen kutakodtak. A déli parton egyébként Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon találkozhatnak alacsonyabb árakkal a vevők a használt lakóingatlanok piacán a tavalyinál. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.

A kereslet kicsit (6 százalékkal) a Balaton északi parti településein is nőtt. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára itt kereken 1 millió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

A Velencei-tónál Gárdonyban 774 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat eladásra, Velencén 843 ezer forint az átlagár. A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb, ezeken a településeken ugyanis 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók. A drágább kategóriát Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló képviseli 425 ezer és 336-336 ezer forintos összeggel.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok