Kevesebbet fizettek a pihenőplasztikkal

Megugrott a SZÉP-kártyát elfogadó magánszálláshelyek száma

2024. július 1. Az idén májusban a SZÉP-kártyát elfogadó magánszálláshelyek száma 602-vel emelkedett, ami 15 százalék feletti gyarapodás. A költések ugyanakkor határozottan visszaestek. A magánszállásoknál éppúgy, mint másutt. Ez pedig a nyári szezon alakulására vészjósló jelzés is lehet.

Az egy évvel korábbinál 15,3 százalékkal több magánszálláshelyen fogadták el a SZÉP-kártyát – derítette ki a KSH friss adataiból az Azenpenzem.hu. E szerint 602-vel nőtt azoknak a magánkiadású helyeknek a száma, ahol lehetett pihenőplasztikkal fizetni. A költések viszont 13 százalékkal visszaestek. Egy magánszállásra így a 2023. májusi 64,3 ezer forint helyett az idén mindössze 48,5 ezer forint esett, ami közel 25 százalékos csökkenés. Persze ez az átlag, ami biztosan jelentős különbségeket takar.
A KSH statisztikája szerint 2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött éjszakák száma 5,1 százalékkal nőtt.
Az idén májusban egyébként a KSH adatai szerint a tavalyinál 15 százalékkal kevesebbet költöttek a turisztikai szálláshelyeken a SZÉP-kártyák birtokosai. Leginkább a panziók szenvedhettek, azokban ugyanis harmadával mérséklődött az ott hagyott forintok mennyisége. Csak a közösségi szálláshelyek seperhettek be több (sokkal több) pénzt, de az ottani költés az egészhez képest marginális.

Turizmus támogatása? Egy fenét!


Tavaly a SZÉP-kártyákkal egész évben összesen 41,3 milliárd forintot költöttek szálláshelyekre.  Ez az ezt megelőző évhez képest öt százalék alatti bővülés, a 2021-es adatokból pedig ugyanilyen mértékű elmaradás. Az év első öt hónapját vizsgálva a 2023-as költést 4,4 százalékkal múlta felül az idei. Ez pedig a kormány erőfeszítéseit is figyelembe véve nem tűnik annyira jó eredménynek. Kérdés, hogy a nyári szezon mit hoz majd.

2023-ban minden eddiginél magasabb összeget, összesen 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók SZÉP-kártyákra, ami negyedével, azaz több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-es összeget (354,7 milliárd forint). Ehhez az is hozzájárult, hogy a kormány extra sarcot vezetett be a SZÉP-kártyán levő, gyorsan el nem költött összegekre, a jogszabályt 2022 októberében fogadták el. Akinek több mint 365 napja van a számláján a pénz, annak minden év március 20-án és szeptember 20-án 15 százalékos díjjal terhelik meg a szolgáltatók a számláját. Először a 2022. október 15. előtt érkezett pénzekre alkalmazták az új szabályt, és a 15 százalékos díjat ezekre a pénzekre tavaly májusban már kivetették.

A munkáltatók ráadásul 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között az éves – 450 ezer forintos – kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhattak, így 650 ezer forintra emelkedett az adható keretösszeg. Ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket hidegélelmiszerek vásárlására is fel lehetett használni. Alighanem ez is a magyarázat arra, hogy a szálláshelyeken elköltött és a pihenőplasztikra feltöltött összegek között nagyságrendi az eltérés.
 
Érdemes felidézni, hogy a kormány sokszor hangsúlyozta, hogy a pihenőplasztikkal a belföldi turizmust igyekszik segíteni. Közben úgy tűnik, hogy a szálláshelyekre legfeljebb minden tizedik forint jut. Csak összehasonlításul: tavaly körülbelül minden negyedik-ötödik forintot a boltokban költöttek el. Hozzátesszük, az sem mellékes, hogy milyen jövedelmű réteg használhatja igazán ki SZÉP-kártyáját. Hiába növelték 2023-ban az adható juttatásokat, a cégek többsége nem emelt keretet. Sőt, akadnak vállalkozások, ahol még az eredetileg tervezettnél is kevesebbet adtak. Más megközelítésben: a belföldi szálláshelyre kiadott pihenőplasztikos pénz 80 százaléka landolt szállodában.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok