Drága lehet a figyelmetlenség

Megsarcolt devizaszámlák

2011. december 28. A devizautalásoknál érdemes nagyon figyelni! A pontatlan adatközlés, az elírás vagy akár az, hogy valaki meggondolja magát, igen sokba kerülhet. Jövőre néhány akció is kifut, így a számlák használata drágul.

Mint arról beszámoltunk, egyre többen fialtatják külföldön a pénzüket. A nagyobb összegek kiutalása mégha a legolcsóbb (netes) csatornát használja is valaki, nem olcsó mulatság. A hazai devizaszámláknál egyébként a költségek terén helyenként itt is (akár külföldön) igen erősen fog a ceruza. (A devizaszámlák díjairól itt tájékozódhat!) Különösen azoknál a hitelintézeteknél, amelyek külön számlatípust alkalmaznak az idegen pénznemnél. Terjedőben van azonban az a gyakorlat, hogy a különböző folyószámláknál lehet külföldi devizanemet választani. Így jár el például a Citibank vagy az MKB. Az is elég gyakori, hogy lehet konverzióval utalást indítani, vagyis a forint számláról fizethetünk euróban. A díj ebben az esetben például a Raiffeisennél a szokásos arányos érték kétszerese, de a minimum és a maximum is ugyanannyi.

A devizaszámláknál egyébként nem lehet tipizálni a használatot (mint tettük azt a forint folyószámlák esetében). Mint ugyanis a bankoktól megtudtuk: egyre többen nyitnak ilyen számlát, de ezt egészen különböző okok motiválják. Akadt, aki devizahitelét törlesztette innen (közülük sokan szabadultak, vagy szabadulnak várhatóan meg ettől a tehertől), mások az idegen pénznemben keletkező jövedelmet helyezik ide. A többség azonban egyszerűen megtakarításai egy részét akarja devizában elhelyezni.

A pénz érkezése is pénzbe kerülhet

A folyószámlaként használható devizaszámláknál a legszokatlanabb, hogy több banknál fizetni kell akkor is, ha ide pénz érkezik. Az idegen helyről érkező jóváírásért a Budapest Bank (BB) hat eurót számláz. Az UniCredit és a Volksbank is tételenként 500 forintért írja jóvá a devizát. Az Ersténél, ha valaki a saját számlájára a megfelelő devizanemben befizet, 0,2 százalékot, de minimum 2 eurót kérnek el tőle. Az OTP-nél a saját bankjegykiadón (ATM) keresztüli befizetés csak akciósan ingyenes. Ezért a legnagyobb magyar bank a következő év második félévétől már 0,72 eurót számít majd fel.

Akciók a devizaszámláknál is jönnek-mennek. A CIB-nél még percekig tart az a kedvezmény, amelynek keretében a fiókban és telefonon leadott bankon belüli devizaátutalás díjmentes. Januártól már öt dollárnak megfelelő összeget vonnak le. Különösen akkor magas a sarc, ha valaki arra vetemedik, hogy a számlán levőtől eltérő valutához jusson. Például az Erste ezt 0,8 százalékkal (ez például tízezer eurónál 80 eurót jelent) „bünteti" – felső határ nélkül. Az FHB azonban a devizaszámláról felvett forintot kedvezőbben ítéli meg, ilyenkor ugyanis alacsonyabb (0,25 százalék, minimum 150, maximum ötezer forint) díjat számítanak fel.

Az FHB azon kevés bankok közé tartozik, amelynél a devizaszámlához is normális áron lehet plasztikhoz jutni. Nem egy banknál a kártyánál 15 euró vagy dollár az éves díj, az OTP pedig 16 eurót kér el. Devizában a forintnál alkalmazotthoz képest többe kerül a kártya letiltása és pótlása is. Ez például az Ersténél 40 euró. Ha valaki úri kedvében bankfiókban szeretne plasztikjához hozzájutni, máris nyolc euróval válik szegényebbé.

A devizaszámláknál különböző címeken is megsarcolják a magyarországi bankok az ügyfeleket. A BB-nél a fizetési megbízás módosítása 20 eurót kóstál, ha pedig valaki bankinformációhoz szeretne jutni, az már 30 euróba kerül. A pontatlanul adott megbízásért itt öt, az UniCreditnél nyolc eurót vonnak le. A CIB-nél a visszavonásért, módosításért 5-10 dollárt számítanak fel. A nemzetközi utalásokat érdemes nagyon figyelmesen indítani. A hiányos adatközlésért ugyanis keményen kell fizetni. Ennek oka, hogy a külföldi bankoknál automatikus a feldolgozás, de ha valami gond van, akkor kézzel kell intézni, amit le is számláznak.

Általában az euró és a dollár mellett svájci frankban is lehet számlát vezettetni. Nem ritka az angol font, de a Citibanknál kanadai dollárban is nyitható számla. A legnagyobb kínálatot a Volksbanknál találtuk, itt ugyanis 14 féle devizanem is szóba jöhet.

Kapcsolódó anyagok