Két portfolió vagyonkezelője lóg alaposan ki a mezőnyből

Megnézheti, hol hízott leginkább és a legkevésbé a nyugdíjpénz!

2024. március 14. Az önkéntes nyugdíjpénztárak több mint 25 éve nem látott csúcson, 21,2 százalékos (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozammal zárták a 2023-as évet. Az Azénpénzem.hu kigyűjtötte, melyik önkéntes nyugdíjpénztárban gyarapodott a leginkább a pénz, és hol a legkevésbé. Jókorák a különbségek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai a 2023-as évről saját egyenlegértesítőjüket már kézhez kapták, így az elért hozamot is megtudták. Mostani összeállításunkból arra eszmélhetnek rá, hogy másokhoz képest hogy jártak. Az eltérések pedig jókorák. Segítségül táblázatba szedtük a legjobb és a legrosszabb teljesítményeket. (Az összes önkéntes pénztári adatot itt találja.) A különbségek jókorák. 

Toplista a hozamok alapján 2023.    
A legjobban teljesítők     
Pénztár/portfolióÉves %Pénztár/portfolió10 éves %Pénztár/portfolió15 éves %
Artisjus28,54Allianz Kockázatvállaló10,19Allianz Kockázatvállaló9,92
Alfa Növekedési26,47Artisjus9,07Artisjus9,56
Alfa Kiegyensúlyozott26,42Generali Eldorado Business7,62Aranykor Lendület9,13
A legrosszabbul teljesítők     
Pénztár/portfolióÉves %Pénztár/portfolió10 éves %Pénztár/portfolió15 éves %
Erste Trend7,51Allianz Klasszikus1,06Allianz Klasszikus3,13
Honvéd Pénzpiaci12,74Honvéd Pénzpiaci2,55OTP Óvatos3,35
Alfa Megatrend13,38MBH Kiszámítható2,57Honvéd Pénzpiaci3,88
Forrás: Azénpénzem.hu gyűjtés az MNB által közzétett adatokból 
Mint az Azénpénzem.hu kiszámolta: egy 5 millió forintos megtakarítást a legjobb kassza tavaly több mint 1,4 millió forintos hozammal gyarapította. A legrosszabbul teljesítőnél is akadt azért hozam, de az az említett 5 millió után nem éri el a 376 ezer forintot. Vagyis az itt takarékoskodó alig több mint a negyedét tehette zsebre a top hozamnak. Egyetlen olyan hozam akadt egyébként, ami nem lett kétszámjegyű.

Átlagosan – tudatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly bő 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el, lényegesen túlszárnyalva az év végén mért inflációs mutatót. Ez több mint 25 éve nem látott csúcs. Nem is csekély mértékben sikerült túlszárnyalni a korábbi rekordot. Az 2009-ben (a pénzügyi válság miatti bezuhanás korrekciójaként elért) 16,3 százalék volt. A mostani tehát közel 5 százalékponttal lett magasabb. 

Szokás szerint más mutatót is megnéztünk. Alapos egyszerűsítéssel azt is mondhatnánk, hogy a referenciahozam nagysága azt jelzi, hogy az igazgatóságok mennyire éreztek rá a piaci folyamatokra (ők határozzák meg a befektetési politikát), az elért hozam és a referencia különbsége viszont a vagyonkezelők ügyességére utal. A tavalyi évre ilyen szempontból sem lehet panasz, a vagyonkezelők átlagosan több mint 0,5 százalékponttal rávertek a benchmarkra. A legügyesebbnek a Generali Abszolút kezelői bizonyultak, 5,5 százalékkal hoztak ugyanis magasabb hozamot, mint ami pusztán a portfolió összetételéből adódott volna. Az ellenkező véglet az Erste Trend, ahol viszont 4,6 százalékpont lett a lemaradás. Enélkül itt sem kellene egyszámjegyű hozammal szégyenkezni. 

Hosszabb távon is szép a teljesítmény


Mivel tavaly decemberben az előző év azonos időszakához mért infláció 5,5 százalék volt, ez azt jelenti, hogy 2023-ban az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi reálhozama közel 14,9 százalékot tett ki. Az már más kérdés, hogy a fogyasztói árak növekedésében vajon miért pont a decemberi adat számít. Valamiért a jogalkotók ezt így találták korrektnek. Egyszerűen ezt a metódust írták elő a reálhozam kiszámításához.

A 10 éves (záró vagyonnal súlyozott) átlagos nettó hozam 5,6 százalékra rúgott, így az erre a periódusra számított inflációt a pénztárak mintegy 0,7 százalékponttal tudták felülmúlni. A szektor szereplőinek még messzebbre visszatekintő – és így még megalapozottabb képet adó – 15 éves (záró vagyonnal súlyozott) átlagos nettó hozama közel 7 százalék lett. Ennek köszönhetően az ugyanezen időszakra számított reálhozam meghaladta a 2,3 százalékot.
 

A legfrissebb hozamtáblát itt, a korábbi részletes önkéntes nyugdíjpénztári hozamtáblákat itt nézheti meg 

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok