Közel negyedével kerülnek többe a most nyitható egyszerűbb folyószámlák

Meglódultak a banki díjak

Fotó: clipart
2024. április 2. Mától esetenként jókorát emelkedő banki díjakkal szembesülhetünk. Az Azénpéntem.hu saját adatbázisa alapján kiszámolta: a most nyitható egyszerűbb számlák átlagosan közel negyedével kerülnek többe a korábbiaknál. A drágításnak pedig még nincs vége.

Az OTP korábbi lépése után április elsejétől többe kerül a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla. Az MBH-nál májusban csap le a tavalyi infláció. Érdekes módon miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a távközlési szolgáltatóknál ostorozza a „visszatekintő” árazást, a bankoknál ugyanebben semmi kivetnivalót sem talál. Pedig a jelenlegi inflációs környezetben az esetenként majdnem 18 százalékos díjemelés igen csak brutálisnak tűnhet.

Az Azénpéntem.hu saját adatbázisa alapján kiszámolta: a nagyobb bankoknál most nyitható egyszerűbb számlák átlagosan közel negyedével kerülnek többe a korábbiaknál. Ez pedig nem csak az inflációs díjemelést tükrözi. Folyamatosan változik ugyanis a bankok számla, sőt kártyakínálata is. Talán nem lepődik meg senki azon, hogy ez többnyire magasabb díjakat hoz. Például a Raiffesen a nem dombornyomott Start okoskártyát cserélte le tavaly Vericardra. Míg április 1-jétől az előbbi díja a Mindennapok számlacsomagban 4920 forint, az új plasztikért a bank 7780 forintot számít fel. Így szinte teljesen eltűnt az elektronikus és a dombornyomott kártya díjkülönbsége.

Az MBH-nál mától nem nyitható a Partner, a Tesco Kedvezmény és a Tesco Kedvezmény Plusz számlacsomag. A hitelintézet egyébként május elsejétől növeli több díját a KSH által publikált 2023. éves fogyasztói árindex mértékével, vagyis 17,6 százalékkal. Például a dombornyomott bankkártyák éves díja 8015 forintról 9425 forintra emelkedik.


Valamennyire lehet védekezni


Több bank is közleményben hangsúlyozta, hogy a mindennapi bankoláshoz kötődő díjaik átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkednek.  Legutóbb a CIB jelezte: ügyfeleik 53 százalékát semmilyen mértékben nem érinti a bankszámlavezetési díj emelkedése a számlacsomagjukban található és egyéb kedvezmények miatt – amíg teljesítik a kedvezmények feltételeit. Az Eco csomagot használóknál még ennél is jobb a helyezet. A bank szerint tavaly a forint állandó átutalási megbízások több mint négyötödét, a csoportos beszedési megbízások hozzávetőleg felét, az online csatornán indított forint átutalásoknak pedig a 68 százalékát díjmentesen végezték az ügyfelek.
A drágulás valóban nem mindenkit érint egyformán. Az egyszerűbb számláknál általunk kimutatott átlagos díjemelkedés ugyanis a felére olvadt, amikor már a tudatosabb bankoláshoz ajánlható termékeket vizsgáltuk meg.
Kétségtelen, hogy lehet olyan számlacsomagot választani, amely kedvezőbb tranzakciós költséget jelent(het). Például a CIB Eco Plusz elnevezésű számlacsomagjában kedvezményes a kártyadíj. Ez a nyitás évében nulla forint, a második évtől is alig több mint a fele az egyébként felszámított (a többi bankhoz képest meglehetősen magasra srófolt) díjnak. Két külföldi ATM-es készpénzfelvétel is díjmentes. A bank ebben a csomagban kedvezményes devizaárfolyamot kínál még a saját számlák közötti átvezetés esetén. Persze mindennek ára van. Az Eco Plusz havi számlavezetési díja 7092 forint, ha nem érkezik legalább havi 450 ezer forint a számlára. 


Nézze meg karikatúránkat is

Itt kalkulálhatja könnyedén, a használati szokások alapján tipizálva, a most nyitható folyószámlák, kártyák költségeit

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát!

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok