Július 1-jétől lehet igényelni az MFB Pont Plusz hálózatban

Meglepetések az otthonfelújítási támogatás feltételei között

2024. június 19. Július 1-jétől lehet igényelni az új otthonfelújítási program keretében a vissza nem térítendő támogatást és a hitelt az 1990. előtt épült családi házak energiamegtakarítását célzó felújítására. A hétfőn megjelent felhívás számos újdonságot tartalmaz, meglepetésre a július 1-jéig megvásárolt házak is támogathatóak lettek. Az érdeklődés még nagyobb lehet, miközben csak 20 ezer házra lesz elég pénz.

Június 17-én, hétfőn megjelent az otthonfelújítási támogatás pályázati programja. Az eredetileg június 3-ára tervezett indulás helyett július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban.

A program keretében az Európai Unió összesen 108 milliárd forintot biztosít az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére. A pályázat fő eredményfeltétele, hogy legalább 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni. Ehhez legfeljebb 6 millió forintot lehet igényelni, ennek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része hitel. Összesen 7 millió forint számolható el a beruházás összköltségeként, ebből 1 millió forint az önrész, azaz 14,3 százalék. Ha kevesebbet költ valaki 7 millió forintnál, akkor arányosan kevesebb támogatást kaphat, akkor is 14,3 százalék lesz az önerő, és a maradék érkezhet a programból.

Mi az újdonság?

A korábban már napvilágra látott részletek mellett a hétfőn megjelent program meglepetéseket is tartalmazott. Az új felhívás ugyanis július 1-ig kitolja a támogatásra jelölt ingatlanban lakás (érvényes lakcímkártya), illetve az ingatlanra kötött adásvételi szerződés határidejét. Ezen túl lehetővé teszi a régi, de felújított, bővített épületek energetikai felújítását is. Ha hivatalos dokumentummal nem igazolható a ház életkora, akkor az energetikai szakértő adhat igazolást arról, hogy az épület 1990. december 31. előtt épült. Támogathatóvá vált tetőablak beépítése és cseréje is. Ezen felül

-  Megnyílt az út a hőszivattyúk telepítése előtt
-  Támogatható a régi építésű, de felújított vagy bővített ingatlan is
-  Támogatható a kőzetgyapot szigetelés és a tetőablak beépítés is
- Ha nem lehet hivatalos dokumentumokkal igazolni a ház életkorát, akkor az energetikai szakértő hozza meg a döntést a támogathatóságról
-  Kedvezőbbé váltak a hitelfeltételek: a futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet.
 - A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.
- A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
-  A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint a most megjelent támogatási felhívás minden tekintetben kiterjesztő és egyszerűsítő jellegű, ezért még nagyobb lehet az igénylők száma.

Nem lehet bármilyen az építőanyag

A felhívás ezzel egyidőben szűkíti a kínálatot, amikor bevezeti a „kulcstermék” fogalmát. Eszerint az ÉMI hamarosan közzétesz egy listát a támogatható építőanyagokról. Erre a listára csak nagyon szigorú környezeti besorolásnak eleget tevő termékek kerülhetnek fel, így a messziről szállított építőanyagok nem lesznek támogathatók a pályázat keretében. Ennek a környezeti megfontoláson túl valószínűleg az is célja volt, hogy előnyben részesítse a hazai, vagy határainkhoz közeli építőanyag gyártókat, ami egyértelműen segíti a hazai építőanyag ipar megerősödését. 

Ennek ellenére nem lehet építőanyag hiányról beszélni, és nem is várható ilyesmi: a hazai gyártó kapacitások mind a szigetelőanyagoknál, mind a nyílászáróknál bőségesen elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a két évre eloszló keresletet – hangsúlyozta Juhász.

-  Ahol meglátásunk szerint problémák lehetnek, az a megfelelő építőipari szakemberek megtalálása. Valószínűnek tartjuk, hogy nem minden mester regisztrál be az ÉMI honlapján a regisztrált kivitelezők listájára. A nem regisztráló kivitelezőkkel is lehet szerződést kötni, ezt azonban nem javasoljuk azoknak, akik az 1 millió forintos önrészen felül nem rendelkeznek további önerővel, mert a nem regisztrált mesterek kisebb előleget hívhatnak le a támogatásból, míg a regisztráltak akár 75 százalékot is, ez pedig nagy különbség lehet a finanszírozásban – tette hozzá Juhász Attila. 

Az Azénpénzem.hu véleménye szerint a pályázat meglehetősen szélesre tárta a kaput az igénylők előtt, több pénz azonban nem jár hozzá, így sokan lemaradhatnak róla. A kormány szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések, míg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azzal számol, hogy a lakossági saját forrásokkal együtt a pénz 30 ezer otthon felújítására is elég lehet. Ehhez képest az ÉVOSZ becslése szerint mintegy 2,2 millió olyan lakóingatlan van Magyarországon, ami a programba bevonható lenne.

Az Otthonfelújítási Program részleteit itt gyűjtöttük össze

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok