Kamatváltoztatás nélkül is nő a THM

Megérkezett a hiteldrágítás

2011. december 5. A devizakiváltó forintkölcsönöknél az elmúlt hét is jelentős változást hozott. A K&H drágította kölcsönét, az OTP újabb, nagyobb terhet jelentő sávot vezetett be. A zirci takarék már nem kínál saját konstrukciót, a legjobb feltételt adó répcelaki pedig leállította a kérelmek befogadását.

A K&H mintha a jegybanki lépést követte volna, a végtörlesztéshez igénybe vehető hitelénél a felárat fél százalékponttal emelte. (Korábban, még a jegybankot is megelőzve a Volksbank drágította meg jelentősen kölcsönét.) Az FHB-nál a pénzpiaci folyamatokat követve a hiteldíj (THM) majdnem egy egész százalékponttal nőtt, miközben az alkalmazott kamat nem változott. "Csupán" annyi történt, hogy a THM-ben a bank most már jelzi a pénzpiaci folyamatokat. Érdekesség még, hogy a normál kondíciós listából kivették az Optimum folyószámla-csomaghoz kapcsolt olcsóbb hitelt.

A devizahitel-kiváltáshoz kínált kölcsönök (a frissített, átdolgozott táblázatokat itt nézheti meg) egyébként a referenciaként használt pénzpiaci mutató (Bubor) emelkedése miatt szinte kivétel nélkül drágultak. Még akkor is, ha ezt jelenleg nem tükrözik minden esetben a számok. Az ajánlatok kidolgozásakor érvényes három és hathavi Bubor 6,1-6,14 százalék volt, pénteken viszont előbbi 6,99 százalékon, utóbbi pedig 7,23 százalékon állt, ami automatikusan jelentkezik majd a THM-ekben.

A Savaria takarék is közzétett decembertől érvényes kondíciós listát, de itt a hiteldíjakat nem alakították át az új pénzpiaci kamatokat tükröző módon. Érdemes azonban kiemelni, hogy a takaréknál azoknak a végtörlesztőknek, akik munkabérüket nem ide utaltatják (a számlanyitás egyáltalán nem úszható meg), a kölcsön meglehetősen drága. A hiteldíj a normál szintnél 2,2 százalékponttal is magasabb lehet. A Kis-Rába menti takarék viszont átalakította kiváltó kölcsönét az új szisztémának megfelelően. A jegybanki alapkamat helyett így a kamatot a háromhavi Buborhoz kötik. Ezt azonban drágításra is kihasználták, hiszen a korábbi 11,2 százalékos hiteldíj 12,03 százalékra emelkedett.

Újabb változásokat hoz 2012

A CIB a következő évtől életbe lépő új szabály (egyéves kamatrögzítéső kölcsönt csak referencia-kamatlábhoz kötött kamattal lehet majd nyújtani) miatt kivezeti a Fix1 elnevezésű lakáshitelét. (Az idén még felvehető a kölcsön, de a kivezetés miatt táblázatunkban már nem szerepeltetjük.) Az OTP egyelőre nem jelentett be hasonlót, pedig itt a háromhavi Buborhoz kötött kamatot havonta változtatják. Mától így 0,33 százalékponttal emelkedik a legnagyobb magyar banknál a végtörlesztési kölcsön kamata (a 2012-es előírások szerint a kamatperiódusnak meg kell egyeznie a referencia futamidejével). Az OTP egyébként egy korábban nem szereplő új - talán senkit sem lep meg, hogy magasabb - hiteldíjat is szerepeltet kondíciós listájában. A banknál így a legnagyobb THM-érték már majdnem 14,4 százalékos.

 

A devizahitelüktől fix árfolyamon forintkölcsönnek szabadulni vágyóknak a legolcsóbb ajánlat a Répcelak takaréknál volt. Ott azonban a jelentős érdeklődés miatt úgy döntöttek: december 15-éig csak a szorosan vett körzetükbe tartozóktól fogadnak be kérelmeket. Mindenki mástól türelmet kértek, amit már előző cikkünkben úgy értelmeztünk, hogy kár erre várni. Ez sajnos be is igazolódott, mert a takarék a múlt hét végére teljes egészében leállította a hitelkérelmek befogadását.