Még magyarabb sört iszik majd a magyar
Fotó: Azénpénzem
Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá szerdán a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – tudósított az MTI. A megállapodás értelmében a magyar fejlesztésű sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel.
A nemzeti hírügynökség szerint: „Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üdvözölte a megállapodást, amely szerinte a magyar minőséget és a magyar gazdák teljesítményét dicsőíti”. Az agrárminiszter kitért arra, hogy a Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, a kimagasló minőségű magyar sörárpa vásárlását. (Ettől nyilván még olcsóbbak lesznek majd a sörök – a szerk.). A dolog mintegy száz árpatermesztő számára egészen biztosan jó hír. A számokból egyébként az derült ki, hogy nagy gondok azért ezen a területen eddig sem lehettek.
A miniszter ugyanis arról is beszélt, hogy az országban mintegy 100 ezer hektár területen évente átlagosan 120 ezer tonna sörárpát termelnek, amely a teljes árpatermelés 10-12 százaléka, a magyar sörárpatermelés mintegy 40 százaléka pedig exportra irányul. A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel - tette hozzá.
A következő húsz évre szerződtek
Idén viszont amellett, hogy rendkívül jó minőségű árpát takarítottak be a gazdák, a terméshozam is rekordszintet ért el, hektáronként 4,8 tonna volt, ami 9 százalékkal haladja meg az előző évit, míg az előző öt év hozamánál 25,2 százalékkal kedvezőbb - mondta Fazekas. A sörfogyasztással kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyarok 83 százaléka iszik magyar és csak 17 százaléka fogyaszt import söröket.
Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból. 2015-ben a sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százalékát magyar termelőktől vették. A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.
Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Heinekennel folytatott három-négy éves közös munka eredményeként a söripari vállalat igényeinek megfelelő minőségű vetőmagot állítanak elő, amely 2016-tól rendelkezésre áll. Ezáltal nem csak a magyar sörárpából készül majd a Soproni, hanem a vetőmag is Magyarországról származik majd.
Címkék: kereskedelem, vendéglátás, sör, agrár