További kedvezményeket kaptak a tanulók

Meddig diák a diák a bankoknál?

2012. augusztus 21. Nagyon kedvező feltételekkel várják a bankok a diákokat, ennek fejében azonban egyre jobban korlátozzák, meddig tarthat a kitüntetett időszak. A tanulókért most két bank akciózik, de ahol nem hirdettek ilyent, ott is érdemes ezeket a számlákat igénybe venni.

A bankok erősen kedvezményes feltételekkel várják a diákhitelre jogosult ügyfeleket (a mostani kínálatot itt nézheti meg). Alighanem éppen ezért igyekeznek korlátozni, ki meddig veheti igénybe a speciális számlát. A K&H-nál volt olyan számla, amit a diákhitellel rendelkezők 40 éves korukig használhattak, ezt azonban az idén megszűntették.  Most a diákigazolvánnyal nyitott számla a 25. születésnap előtti napig él, a fiatal utána már a pályakezdő számlacsomagba kerül át. A Budapest Banknál a jogosultságot a számlatulajdonos bankkártyájának megújításakor köteles igazolni a számlavezető fiókban, érvényes diákigazolvánnyal, illetve tanulói jogviszony igazolással. Ennek elmulasztásával az Universo által nyújtott kedvezmények megszűnnek, és a standard lakossági forint bankszámla kondíciói lépnek életbe. Az Ersténél a 26. év elérésével már nem lehet diákszámlát birtokolni. A bank automatikusan felnőtté sorolja át ügyfelét. Ugyanígy tesz az UniCredit is.

A szabad és a kötött felhasználású diákhitelt is lehet már igényelni (az első periódus szeptember 17-ig tart). A Diákhitel Központ már két ügyfélszolgálaton várja az érdeklődőket. A második megnyitását a Diákhitel2 (ez az új konstrukció, aminél a kölcsön csak a képzési díjra használható fel) iránt várható nagy kereslettel indokolták. Közzétették: a két százalékkal kamatozó hitelnél a kötelező törlesztési hányad összegsávos. A egymillió forint alatti négy százaléktól a négymillió forint feletti összegekre érvényes 11 százalékig terjed. (Ez kulcskérdés, hiszen mint arról már írtunk, a szabályozásban nem szerepel, hogy a jövedelmet maximum milyen arányban terhelheti a törlesztés.)
Nem mindenütt ennyire szigorúak (legalábbis jelenleg). A CIB csak a 26 év felettiektől kér iskolai igazolást. Az MKB-nál 24 éves korig nyitható és vezettethető a Student szolgáltatáscsomag, de a diákhitellel rendelkezőkre utóbbi korlátozás nem vonatkozik. Az OTP-nél az életkori határ 28 év.

Nem minden banknál annyira kedvező viszont minden téren a diákszámla. A K&H a pénzmozgatási díjakat a lakossági bankszámlának megfelelően alkalmazza, nem különbözteti meg a tanulókat. A CIB-nél azonban minden átutalás díjmentes, és a normál számláknál alkalmazott feléért kérhető kártyafigyelés. Sajátos megoldást alkalmaz az OTP. Itt az első kettő utáni közüzemi díjfizetés ingyenes a Jump számla esetében. Érdemes még kiemelni, hogy a diákoknak elektronikus kártyát ajánlanak a bankok. A CIB-nél szeptember 15-étől nem is igényelhető a diákszámlához (CIBEZZ) dombornyomott plasztik.

Az előző tanévhez képest a diákszámláknál két bank is megszűntette a havi számlavezetés díjmentességét. Az MKB és a CIB is csak 50 forintot kér azonban el havonta (a K&H-nál mindössze két forinttal emelték a korábbi díjat). Az egyéb költségek terén a plusz kedvezmények megjelenése miatt inkább enyhe csökkenésről, mint drágulásról beszélhetünk. Ahol díjat emeltek, azt is legfeljebb 1-2 forinttal tették.

Végesek a meghirdetett akciók


A diákokért azonban (legalábbis jelenleg) nem sokan kezdtek kampányba. Az Erste akciója keretében, ha a diákszámla nyitásának napja és 2012. szeptember 30. között legalább háromszor vásárol valaki (ingyenesen szerzett) kártyájával, vásárlásonként legalább ezer forintért, akkor kétezer forintot ajándékba kap. Nyereményjátékot hirdettek ugyanebben az időszakban, amelynek keretében a nyertesnek a jogosítvány megszerzését is fizetik.

Az OTP utazási irodájának kuponjaival akciózik. Regisztráció fejében itt a diákok évente 24 ezer forint értékű utalványhoz juthatnak, ami két évig használható fel. Így akár 48 ezer forinttal segíthetik utazásukat. Ez ezzel együtt alighanem legfeljebb a szülőknek lehet jó buli, hiszen csak 30 ezer forintonként használható fel egy háromezer forintnyi utalvány. Ez azt jelenti tehát, hogy az OTP Travel áraiból szerezhető így 10 százalékos kedvezmény a maximum 480 ezer forintba kerülő utak esetében. A bank lakáshitelhez, lakástakarékhoz és egészségpénztárhoz is ad a diákoknak kedvezményt.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok