Már megindultak felfelé az árak az otthonfelújítási program hatására

2024. június 17. Az építőanyagok árát a gyártók – állítja sok szakember – már az otthonfelújítási program közzététele óta elkezdték emelni. A szakik zöme szerint a támogatási felhívásban meghatározott keretösszegek elegendők egy kazáncseréhez, a legtöbben még egy hónapon belül el tudnának végezni egy teljes kazáncserét.

Az új energiahatékonysági program végleges pályázati felhívását ma délutánra ígérték (erről itt lehet tájékozódni). A JóSzaki a rendszerében regisztrált 224 kazánszereléssel foglalkozó szakembert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak erről a lehetőségről. a válaszadók zöme a megrendelések felfutásával számol, de csak 13 százalékuk mondja azt, hogy már most sem tud több munkát vállalni. A szakik 81 százaléka biztosan állítja, hogy 1 héten belül tud árajánlatot adni, a munkát pedig 61 százalékuk 2 héten belül, tovább 25 százalékuk egy hónapon belül el tudná végezni, tehát szakiból egyelőre nincs kapacitás hiány.
Mindenki úgy kezeli a pályázatot, mintha azon minden jogosult nyerni tudna. Pedig szakértő szerint a keret a támogatható ingatlanok mindössze 1-2 százalékára elegendő.
A mesterek zöme azonban növekvő érdeklődésre számít. Több mint felüktől már most többen kértek tanácsot, illetve árajánlatot a támogatás miatt, és 15 százalékuk mondja, hogy már 10-nél többen fordultak hozzájuk a program keretében elszámolható fűtéskorszerűsítési munkákra – hívja fel a figyelmet a kereslet növekedésére a JóSzaki. 

A megkérdezett szakik zöme (61 százalék) bőségesen elegendőnek tartja a támogatási felhívásban meghatározott keretösszeget egy kazáncsere projekt munkadíjára, de 39 százalékuk nem zárja ki annak lehetőségét, hogy kéménybéleléssel és gáztervekkel együtt a munka esetleg túllépi a megadott keretet. Az anyagköltséget illetően már nem ennyire optimisták, csak 54 százalékuk állítja, hogy biztosan elég a keret, a többiek el tudnak képzelni némi túllépést, és már most 34 százalék mondta a JóSzaki kérdésére, hogy a gyártók a támogatási program közzététele óta elkezdték emelni az áraikat.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok