A klímaváltozás áldozata lehet a burgonya

Már krumpliválságról beszélnek a kutatók

Fotó: ÖMKi
2019. július 22. Évről évre kevesebb burgonya terem Magyarországon, a krumpli ára közben a 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott. Kutatók szerint a probléma oka a klímaváltozás.

Elszálltak a krumpliárak, mert a hazai burgonya már az idei év elejére gyakorlatilag teljesen elfogyott. A Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként akkor 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. Jelenleg ugyanitt 150-200 forint a burgonya.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) – számolt be a Napi.hu – keresi a kiutat a krumpliválságból. Mint a kutatók erről beszámoló írásukban leírták: a 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. Európai partnerekkel együttműködve vizsgálják, hogyan lehet kedvezőtlen termőhelyen, aszályos körülmények között is fenntartani egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a burgonya termelékenységét a jövőben. 
 

A kiskertekben a gumókat felváthatják a magok?

 
Az ÖMKi szerint Magyarországon mostanra elhúzódó burgonyaválságról beszélhetünk, aminek oka a klímaváltozás. Az időjárási szélsőségek sokkhatásként érik a növényeket, egyszerre kell megküzdeniük az aszállyal és a tápanyaghiánnyal. 

Kutatásaik egyik megközelítése a fajták ellenállóságának növelése, ezért egy hibrid (gumó helyett magról vetett) palántával ültetett burgonyafajtát is tesztelnek a biotermelés keretei között. Kutatásaik alapján a hibrid burgonya a nagyüzemi termelésben egyelőre nem, a kiskertes burgonyatermelésben annál inkább reális alternatíva lehet a jövőben. A másik megoldás szerint a talajban élő mikroorganizmusokat kellene a stressztűrő képesség javításának szolgálatába állítani.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok