Nyakunkon az uniszex tarifák, a biztosítók heteken belül bevezetik

Már itt a durva díjemelés a nőknek

2012. október 30. Már csak néhány hétig köthetnek a férfiaknál kedvezőbb áron életbiztosítást a nők, az uniszex tarifákat ugyanis pillanatokon belül bevezetik a biztosítók. A legtöbb társaság a szerződések átfutási ideje miatt már a december 22-i határidőnél jóval korábban kirukkol az új díjakkal, ami a nőknél jelentős drágulást jelent. A hölgyeknek tehát még most érdemes szerződniük.

Az uniszex árazás bevezetésével (gender direktíva) az életkor függvényében 20 és 80 százalék között drágul a nők életbiztosítása. Tehát ugyanakkora biztosítási díjért jövőre már csak kevesebb, átlagosan fele akkora szolgáltatás jár a hölgyeknek. A Generali Biztosító november 17-étől alkalmazza az új tarifákat, ezért a nőknek még most érdemes életbiztosítást kötniük – mondta portálunknak Schaub Erika, személybiztosítási üzletágigazgató. A férfiak és a nők életbiztosítási díjában eddig jelentős volt az eltérés, ami a korral emelkedett, nagyjából 55-60 éves korig. A fiatalabbak nőknél tehát kisebb lesz a díjemelkedés, akárcsak az idősebbeknél, míg a középkorúak számíthatnak a legnagyobb drágításra. Ugyanakkor a férfiaknál 20-30 százalék közötti díjcsökkenés várható. (A cikk a cafeteria rovat része.)

Az uniszex árazást az Európai Unió Bíróság döntése szerint 2012. december 22-ével kell bevezetni. (Erről korábban itt írtunk.) Azonban a szerződések átfutási ideje miatt több biztosítónál már december 1-jétől csak az új tarifákon lehet szerződni. Így az Aegon – amely november végéig akciósan hirdeti a kockázati életbiztosítását – az Union és az Erste Biztosító is december 1-jével tér át az új tarifákra. Az AXA Biztosító pedig már jelenleg is uniszex tarifákon kínálja az életbiztosításait.

A Signal Biztosító már a harmadik negyedévben uniszex tarifákkal értékesítette a legújabb unit linked biztosításait – mondta Bárdos Tamás, életbiztosítási főosztályvezető. (Ez egyébként a biztosítók többségére jellemző volt már az elmúlt hónapokban.) Hozzátette: a teljes termékpaletta díjának váltása december közepén várható a Signalnál, addig azonban még a jelenlegi árakon lehet szerződést kötni.

Az új, a nőknek jellemzően drágább tarifák nemcsak az új szerződésekre vonatkoznak majd, hanem a korábbi biztosításoknál is azokat kell érvényesíteni, ha valaki szerződést módosít. (Ha nem változtat, marad a férfi-női tarifa.) Éppen ezért a biztosítók arra figyelmeztetnek, hogy ha valaki meg szeretné emelni a biztosítási összeget, és még a régi tarifa szerint fizetne, akkor ezt minél előbb tegye meg. Az évekkel ezelőtt kötött biztosítások esetében ugyanis jellemzően még alacsonyabbak a biztosítási összegek.

Míg néhány éve a szerződések nagy része mindössze 1 millió forintos biztosításra szólt, addig ma az átlag már 2-3 millió forint – mondta Schaub Erika. Ugyanakkor az ajánlott minimum az, hogy legalább három évnyi bevételnek megfelelő összegre szóljon a haláleseti biztosítás. A tendencia kedvező, és jelenleg a kockázati életbiztosítás az egyetlen szegmens, ahol nő az értékesítés – mondta Schaub Erika. Ráadásul nő az átlagos biztosítási összeg is.
A munkáltatók adó- és járulékmentesen fizethetnek dolgozóik javára kockázati életbiztosítást. 

Az uniszex tarifákat a bevezetés előtt még titkolják a biztosítók, várható azonban, hogy januárban alaposan áttanulmányozzák egymás díjait a versenytársak, és annak megfelelően fognak lépni. Bárdos Tamás szerint emiatt az év közepére állhatnak be az új életbiztosítási tarifák.


Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok