Megjelent a leggazdagabbak listája

Már ezermilliárd forint Mészáros Lőrinc vagyona

2024. május 16. Már közel ezermilliárdra, 990 milliárd forintra nőtt Mészáros Lőrinc vagyona – derült ki a frissen megjelent, A 100 leggazdagabb magyar című kiadványból. A miniszterelnök barátja, a leggazdagabb magyar közel 50 százalékkal hizlalta vagyonát. A legbefolyásosabb magyar pedig Orbán Viktor lett.

Minden eddigi csúcsot megdöntve összesen több mint 1400 milliárd forinttal nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona az elmúlt évben. Az idén immár 23. alkalommal megjelenő, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint az összvagyon átlépte a 9000 milliárdos szintet – egészen pontosan 9063,9 milliárd forintra emelkedett – írja közleményében Szakonyi Péter, a kiadvány szerkesztője.

A gyarapodásban – mint az elmúlt másfél évtizedben mindig – az első tíz helyen állók viszik a prímet. Közülük is kiemelkedik Mészáros Lőrinc, aki a kiadvány ma megjelent 2024-es összesítése szerint 990 milliárdos vagyonnal rendelkezik – ez 50 százalékkal nagyobb, mint tavaly, amikor 660 milliárd forintos becsült összeg jelent meg a neve mellett.

Magyarország leggazdagabb emberét idén is Csányi Sándor követi a listán; az OTP-vezér becsült vagyona 700 milliárdra nőtt az egy évvel korábbi 610 milliárdról, ami 90 milliárd forintos gyarapodást jelent. Megőrizte harmadik helyét Felcsuti Zsolt, bár az MPF Holding többségi tulajdonosának vagyona szerényebb mértékben emelkedett: 460 milliárd forintról 486 milliárdra. Egy helyet előrelépett Veres Tibor, aki 422 milliárdos vagyonnal a negyedik leggazdagabb magyarnak számít. Az ötödik helyre Gattyán György került 398 milliárd forinttal.

Az élcsoportban idén sem volt jelentős átrendeződés, Gattyán Györgyöt Szíjj László (300 milliárd), Jellinek Dániel (295 milliárd) és Széles Gábor (238 milliárd) követi. A kilencedik helyre jött fel Garancsi István (172 miliiárd), akit tavaly tizenkettediknek rangsoroltak. Az első tízet Kasza Lajos (163 milliárd) zárja. 
A 10 leggazdagabb magyar
  1. Mészáros Lőrinc (990 milliárd forint)
  2. Csányi Sándor (700 milliárd forint)
  3. Felcsuti Zsolt (486 milliárd forint)
  4. Veres Tibor (422 milliárd forint)
  5. Gattyán György (398 milliárd)
  6. Szíjj László (300 milliárd forint)
  7. Jellinek Dániel (295 milliárd forint)
  8. Széles Gábor (238 milliárd forint)
  9. Garancsi István (172 miliiárd)
  10. Kasza Lajos (163 milliárd forint)
A leggazdagabb száz közé idén 17,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett bekerülni tavaly ez még csak 14,5 milliárd volt. Az olvasók öt új szereplőt találnak a listán: az agráriumban tevékenykedő Vidmann Lászlót a 61. helyen, az orvosi műszergyártó Molnár Bélát a 65. helyen, a turizmusban érdekelt Szepesi Richárdot a 85. helyen, az ingatlanfejlesztésben aktív Dobos Mátét a 94. helyen, az építőiparban működő Derczó Istvánt pedig a 98. helyen.

A tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni a leggazdagabbak között:   Schmidt Mária 99 milliárdos vagyonával a 21. helyre jött fel, Hermann Kamilla pedig a 41. pozíciót tudhatja magáénak 59 milliárdos vagyonnal.

Az idei kiadvány különlegessége egy összesített lista, amely a kezdetektől, azaz 2002-től 2024-ig tartalmaz mindenkit, aki valaha bekerült a százak közé. A több mint 270 nevet és a hozzájuk kapcsolódó egykori vagy jelenlegi vagyonokat felölelő táblázat első ízben jelenik meg. 

A 100 Leggazdagabb magyar című évente megjelenő kiadvány idén is közread regionális listákat. A három országrész szerint (Nyugat-, Kelet-, illetve Közép- és Dél-Magyarország) összeállított rangsorok résztvevőinek vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, de nem éri el a százas körbe bejutáshoz szükséges 17,2 milliárdot.

Kik a legbefolyásosabbak?

Minden évben nagy figyelem övezi a befolyás-barométer összeállítást. Az idén 23. alkalommal megjelenő, A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány – amelyet a 2002-es indulás óta Szakonyi Péter és csapata készít – így veszi számba a leggazdagabbak mellett legbefolyásosabb honfitársainkat is. A munkát idén is két tekintélyes vagyon- és cégelemzéssel foglalkozó vállalkozás segítette.

A hangsúlyozottan nem objektív rangsort – amely tizenegy politikai elemző szavazatain alapszik – évek óta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt sorrendben Csányi Sándor, Rogán Antal és Szijjártó Péter követi. Mészáros Lőrinc egy helyet hátrébb csúszva ezúttal az ötödik legbefolyásosabb személyiség. A hatodik helyen Hernádi Zsoltot, a hetediken pedig Nagy Márton gazdasági minisztert találni. Nagy visszatérő nyolcadikként Lázár János, aki hat helyet javított 2023-as pozícióján. Az ellenzéki politikusok közül idén mindössze hárman fértek fel az ország ötven legbefolyásosabb személyét sorjázó listára: Karácsony Gergely a 32. helyen áll, megelőzve a 35. Gyurcsány Ferencet és a 43. Dobrev Klárát. Magyar Pétert – aki a felmérés időpontjában, azaz március végén még nem rendelkezett párttal – még nem vették számba a legbefolyásosabb magyarok között.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok