Már a középen állók is havi 510 ezret keresnek

2024. május 23. A KSH legfrissebb statisztikája szerint az idén márciusban az egy évvel korábbit közel 14 százalékkal meghaladva a bruttó átlagkereset 658,4 ezer forint volt. A bruttó kereset mediánértéke a hivatalos számok szerint erőteljesebben nőtt, már elérte az 510 ezer forintot. Megnéztük, áganként mi a helyzet

Az idén márciusban – tette közzé a KSH – a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 658,4 ezer, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 452,7 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az átlag áganként is igen jelentős eltéréseket takar. Az oktatásban dolgozók a KSH kimutatása szerint az idén márciusban majdnem 30 százalékkal kerestek többet a tavalyinál. Az ő bruttójuk így nem egészen 620 ezerről 681 ezer fölé nőtt. A közigazgatásban közben 10 százalék alatt maradt a bérdinamika.

Forrás: KSH 


A friss kimutatás szerint a medián (amennyinél ugyanannyian kapnak többet, mint amennyien kevesebbet) kereset az átlagnál erőteljesebben, majdnem 16 százalékkal nőtt. Összege így márciusra már elérte az 510 ezer forintot. A nettó kereset mediánértéke 354,5 ezer forintra rúgott.
 
Az idei első negyedévben (tehát január elsejétől március végéig) a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 623 ezer forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414,3 ezer, a kedvezményeket figyelembe véve 428,8 ezer forintra emelkedett. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 14,2, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 14 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A medián az első negyedév egészében is csak hajszálnyival maradt 500 ezer forint alatt.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok