Magánnyugdíj: élesedő küzdelem a megmaradt tagokért

Fotó: Latzer Anna
2012. május 31. Élesedni látszik a harc a megmaradt magánnyugdíjpénztári (manyup) tagokért. A piacról kivonulóktól szívesen fogadná a tagokat az ING és az Allianz. A sorhoz most csatlakozott a Budapest. A pénztár beolvasztja a Dimenziót. Azt a kasszát, amely korábban a Generalit szerezte meg. A folyamat még biztosan nem állt meg.

Tegnapi rendkívüli közgyűlésén a Budapest Manyup-nál döntöttek arról, hogy egyesülnek a Dimenzióval. Utóbbi kassza közgyűlése is megszavazta a beolvadást. Mint korábban megírtuk, a Dimenzió „lenyelte” a Generalit, de a vezetőség úgy vélte: ezzel csak időt nyertek. Az újabb állami visszalépés után alaposan megcsappant tagság ugyanis óhatatlanul további koncentrációhoz vezet. Érzékelhetően meg is indult a harc a piacon maradottak között. Nem mindegy például, hogy a legnagyobb „bezárt” pénztár, az Aegon tagjai végül melyik fennmaradót választják.  A verseny a kötelezően előírt tagdíj, valamint annak nagysága körül folyik (a piacon maradtakról és a jelenleg ismert előírásokról itt tájékozódhat).

Tekintettel arra, hogy a Budapest Magánnyugdíjpénztár eddigi körültekintő gazdálkodása miatt felhalmozott tartaléka biztosítja a további zavartalan működést, nincs szükség pótlólagos befizetésre – tudatta a kassza. Mint nyomatékosították: nem kérnek sem tagdíjat, sem adományt, így a pénztár jelenlegi és leendő tagjaira nem hárul fizetési teher pénztári tagságuk fenntartása érdekében. Nyíltan utaltak arra is, hogy mivel egyre több pénztár dönt úgy, hogy végelszámolással megszűnik, tagjai döntés előtt állnak: átlépéssel vagyonukat egy másik pénztárba irányítják, vagy visszatérnek az állami rendszerbe. A Budapest pedig felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozó tagok fogadására.

Ugyanezt szeretné elérni az ING (ahol először előírtak egy ötszáz forintos minimum tagdíjat, de azután ezt eltörölték). Az Allianz a függetlenség „álcája” alatt próbál jobban boldogulni. Szövetség néven folytatja majd a tevékenységét.

Többen még küzdenek

A Pannónia május 29-én tartott küldöttközgyűlése elfogadta a pénztár módosított pénzügyi tervét, így biztosított a jelenlegi és jövőbeni működés – mondta portálunknak Pellei József ügyvezető. Még márciusban havi 3000 forintos egységes tagdíjról döntöttek és havi 1600 forintos működési hozzájárulásról (önkéntes adomány) adtak ajánlást a tagoknak.

Pellei nem tartja időszerűnek, hogy a távolabbi, várható jövőről beszéljen. Mint elmondta: minden lehetséges forgatókönyvet figyelembe vesznek, a most módosított pénzügyi terv pedig biztosítja a működést. Ez pedig lehetővé teszi, hogy ne hozzanak hirtelen, elhamarkodott döntést. (Érdemes visszaemlékezni, hogy a Pannónia korábban magába olvasztotta az Évgyűrűket és a Postást, de mint látszik, a jelenlegi piaci körülmények között ez még nem feltétlenül elegendő a túlélésre.)

Az AXA Manyup-nál információnk szerint június végéig biztosított a tartalékokból a működés. Rövidesen itt is döntést kell hozni arról, mi legyen a jövőben. Tagdíjat és adományt is előírhatnak majd. Ahogy ezt (bár csak minimális mértékben) megtette az MKB és az Aranykor is. Akik a költségekre érzékenyek, azoknak érdemes figyelniük arra, hogy az adomány (mivel ebből nulla forint kerül az egyéni számlára) az egyébként ilyen szempontból a legkedvezőbbnek számító takarékoskodást alaposan megdrágíthatja.

Kapcsolódó anyagok