Lemaradtak a betétversenyben a takarékok

2012. augusztus 27. A pénzügyi felügyelet legfrissebb adatai alapján úgy látja, hogy a lakossági betétekért folyó harcban a takarékok térvesztése már trendszerűvé válhatott az idén. A számok azt mutatják, hogy júniusban csupán a szövetkezeti hitelintézeteknél csökkent a háztartások betétállománya.

A háztartási betétállomány hitelintézeti szinten júniusban fél százalékkal tovább emelkedett, ezen belül a bankoknál és a fióktelepeknél nőtt, miközben a takarékoknál csökkent – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzéséből. A szövetkezeti hitelintézetek utóbbi hónapokban (január vége óta összesen 4,8 százalékkal, ezen belül júniusban 0,6 százalékkal) zsugorodó ügyfélbetét állománya alapján a PSZÁF szerint vélelmezhető, hogy a betétesekért folyó versenyben a szövetkezeti hitelintézetek súlyvesztése trendszerűvé kezd válni.

Gyanítjuk, hogy ez a folyamat a kínált kamatoknak köszönhető (a banki ajánlatokat itt kalkulálhatja). A lakossági forintbetétek mennyiségét – számítottuk ki a közzétett adattáblákból – a bankok egyetlen hónap alatt 21 milliárd forinttal tudták növelni (ez 0,4 százalékos emelkedés a májusi értékhez képest). A fióktelepek (ide tartozik például az AXA és a Citibank) 13,2 milliárd forintnyi friss pénzt gyűjtöttek, ami elképesztően magas, majdnem hét százalékos növekedést jelent. Egyetlen hónap alatt. A takarékoktól ugyanebben az időszakban 8,3 milliárd forinttal többet vettek ki a magánügyfelek, mint amennyit elhelyeztek.

Az év eleje óta a takarékok 61,4 milliárd forintot veszítettek, míg a többi pénzintézet majdnem 43 milliárdot nyert. A takarékok piacrészesedése hagyományosan legerősebb üzletáguknál, a lakossági forintok gyűjtésénél a januári 18,8 százalékról így június végére 17,8 százalékra olvadt.

Kapcsolódó anyagok