Az egészségpénztárak egyre több pénzt és tagot vonzanak

Lejtőn a nyugdíjtakarékosság

2012. szeptember 3. További létszámcsökkenést és a befizetések visszaesését várják szakemberek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. A szektor helyzetének javítására több elképzelés is létezik, de az nem látszik, hogy ehhez lenne kormányzati támogatás. Az egészségpénztárak viszont az állami szorítás ellenére állják a sarat.

A négy éve tartó válság során az önkéntes nyugdíjpénztárak 172 ezer tagot veszítettek. Ez a tendencia pedig csak nem áll meg, az idei második negyedévben a létszám a felügyeleti (PSZÁF) adatok szerint 11,4 ezerrel apadt. Nem bíztató a befizetések alakulása sem. A tagdíjbevétel 2012 első félévében majdnem hat százalékkal volt csekélyebb a tavalyinál. Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese portálunknak elmondta: az idén további létszámcsökkenés várható, ami éves szinten akár az öt százalékot is elérheti. A nyugdíjpénztári díjbevételnél 2012. nagy valószínűséggel tíz százalékot meghaladó visszaesést hozhat. A Dimenzió Biztosítónál is arról beszéltek, hogy tapasztalatuk szerint a munkáltatók költségeik csökkentésekor első lépésben a béren kívüli juttatásokhoz nyúlnak, így a hosszú távú megtakarítások tömege is fokozatosan csökken. Ezen a téren pedig – tették hozzá – a közeljövőben sem lehet pozitív változásra számítani.

Az OTP nyugdíjpénztári vezetője, Nagy Csaba egy konferencián nemrégiben is elmondta: a magánnyugdíj-pénztári rendszer összeomlása után félelem alakult ki az önkéntes pénztári tagsággal kapcsolatban is. Sokakban merült fel, hogy ez a megtakarítás is az államháztartáshoz kerülhet. Nagy Csaba és minden szakember azóta sem győzi hangsúlyozni, az önkéntes kasszáknál más a helyzet. Ennek ellenére egyértelműnek tűnik, hogy a kasszák nehézségeit a válság miatti anyagi gondok, a végtörlesztés hatása (ehhez mindenki mindenhonnan igyekezett „összesöpörni” a pénzt) mellett nem elhanyagolható mértékben a nyugdíjtakarékosság iránti bizalom megingása is okozhatja.

Új kedvezményeket szeretne a szövetség


A PSZÁF adataiból még egy meglepő jelenség látszik az egészségpénztáraknál. Miközben ugyanis a befizetések az egy évvel korábbit 10 százalékkal meghaladták, a szolgáltatási kiadások némiképp csökkentek. Az előző években a kiadások jelentősebben nőttek a befizetéseknél, a pénz gyors felhasználása volt a szektor egyik sajátossága. A mostani számok alapján talán bízhatunk abban, hogy ha lassan és fokozatosan is, de előtérbe kerül majd az egészségtakarékosság (ha már a nyugdíjra való spórolást sikerült kinyírni).
Ezt bizonyíthatja, hogy az egészségpénztáraknál egészen más folyamatok látszanak. Lehoczky László, az MKB önkéntes pénztárainak vezetője, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta: míg korábban a nyugdíjpénztári befizetések a kétfajta befizetés kétharmadát képviselték, az idén az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulások összege már meghaladta a nyugdíjpénztári befizetéseket. Ő ugyanakkor úgy véli, hogy az mindenképp pozitív, és különösen hosszú távon biztató, hogy az egyéni öngondoskodás határozott erősödése tapasztalható a tagoknál. A nyugdíjpénztárakban az egyéni befizetések aránya az összes tagdíjon belül 34-ről 44 százalékra nőtt. Az egészségpénztárakban a korábbi 15 százalékkal szemben most már minden ötödik forint saját „hozzájárulás”.

Lehoczky szerint az egyéni öngondoskodás erősítésére az önkéntes  nyugdíjpénztárak tagjai számára új állami kedvezményeket, konstrukciókat kellene kialakítani. Az egészségpénztárak lehetőségeit pedig a betegségorientált szolgáltatások mellett prevenciós szolgáltatásokkal és a szélesebb ápolásbiztosítási tevékenységgel kellene bővíteni. Úgy tudjuk, a szövetség javaslatokat készítve megpróbál a kormányzatnál is eredményeket elérni az ügyben.

Ennek esélyeivel kapcsolatban sokatmondó lehet, hogy a reálhozamot készpénzben vehették fel az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők. Annak ellenére, hogy így jókora lökést, egyben az államosítástól rettegőknek pozitív jelzést adhatott volna, ha ez a pénz az önkéntes pénztárakat gyarapíthatta volna. Ráadásul – mint arra a Patikapénztár vezetője, Lukács Marianna felhívta a figyelmet – éppen az idén került ki a prevenció teljesen az önkéntes egészségpénztári körből. Az egészségmegőrzés pedig – amit az OEP sem finanszíroz – nem került maradéktanul a SZÉP-kártyára sem (erről részleteket itt talál).

Ezzel együtt az MKB egészségpénztára és a Patika is impozáns növekedést tudott az első félévben elérni. Mindkét kasszában 12 ezer fővel nőtt a taglétszám. A befizetésnél is látványos emelkedésről számoltak be. Ez a „menetelés” pedig Lukács és Lehoczky szerint is folytatódhat az év további részében.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok