Legyen olcsóbb a benzin! És lőn!

2024. április 24. A mai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megfenyegette az üzemanyag-forgalmazókat, hogy vagy a régiós átlaghoz igazítják önként az áraikat, vagy a kormány beavatkozik. Péntekre árcsökkenés várható a kutakon.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a mai kormányülést követően. A kormany.hu beszámolója szerint a miniszter bejelentette: a kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. Két üzemanyagár esetén, a 95-ös benzin és a gázolajár esetén az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz.

- Az objektív módon meghatározott régiós átlagot a KSH közli minden pénteken 8 óra 30-kor, miszerint mi az a referenciaérték, ahol szeretné a kormány látni ezeket az árakat, ezeket az üzemanyagárakat. Az első ilyen publikálásra múlt hét pénteken került sor, és már látható, hogy az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak, így a MOL is, és a héten több lépésben csökkentette az üzemanyagárakat. Ez például szerdán, tehát mai nap, illetve pénteken a már ma bejelentett pénteki árakban is megnyilvánul. Eszerint a gázolaj ára péntektől 633 forint, a benzin ára pedig 647 forintra csökken – mondta Nagy Márton.

A kormány ugyanakkor megállapította, hogy ez a kedvező elmozdulás még nem elég, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak, mint a régiós átlagszint. 

- Azt gondoljuk, hogy a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén pedig még mindig 27 forint az eltérés, azaz ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest – mondta a miniszter. A kormány arra kéri az üzemanyag-kereskedőket, hogy ezeket a régiós árakat érjék el a lehető legrövidebb időn belül. Ha erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog. Azaz a kormány most időt adott az üzemanyag-kereskedőknek, méghozzá két hetet, hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza – összegezte a miniszter.

Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, hogyha az üzemanyag-kereskedők ez alatt az időszak alatt nem térnek vissza még egyszer a régiós átlagárakhoz, jelezte Nagy Márton.

Adót bezzeg nem csökkentenek, pedig az brutális

Mint megírtuk, a térségben is rekord magas üzemanyagárakat leginkább az adóknak köszönhetjük, hiszen az adók körülbelül a felét teszik ki az árnak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter viszont az alkalmazott árrést törné le. Ugyanakkor az is igaz, hogy – mint ahogy erre az MNB alelnöke tegnap felhívta a figyelmet - hogy az első ársapka kivezetését követően az üzemanyag piacon a korábbiaknál magasabb árrések alakultak ki. A jegybank jelenlegi elemzései azt mutatják, hogy ezek az árrések nemcsak a korábbiaknál, hanem a régiós árréseknél is magasabbak.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok