OTP Öngondoskodási Index: csökkenő megtakarítások

Lecsúszik a középosztály

2012. október 31. Felszámoljuk a különféle öngondoskodási megtakarításainkat, feléljük a félretett pénzünket, egyre kevesebben rendelkeznek vésztartalékkal, és ez a vésztartalék egyre rövidebb időre elég csak. Ezt mutatja az OTP Öngondoskodási Indexének értéke, amely a tavaszi 34 pontról 32 pontra gyengült. Tavaly nyáron még 36 ponton állt.

Az egyetlen pozitív folyamat az öngondoskodás terén az elmúlt félévben az, hogy magának az öngondoskodásnak a megítélése javult. A szükséges rossz helyett egyre inkább egy lehetséges jó megoldásként tekintenek rá az emberek, és a megtakarítást tervezők között 35-ről 43 százalékra nőtt azok aránya, akik már most szívesen nekilátnának a jövőre szóló megtakarításnak. Ugyanakkor a korábbi 26 százalék helyett már csak a megkérdezettek 20 százaléka tervez valamilyen öngondoskodást – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Takarékossági Világnap keretében rendezett konferencián.

Míg másfél évvel ezelőtt az Öngondoskodási Index kutatás során a megkérdezettek közel kétharmada, ma már csak a fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával. A bankbetéteket kivéve csökkent az életbiztosítással, a lakás-előtakarékossági számlával, az önkéntes egészségpénztári vagy az önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkezők száma.

Feléljük a pénzt

Feléljük a vésztartalékokat is, hiszen tavaly nyáron még a megkérdezettek 28 százalékának volt félretett pénze a rendkívüli kiadások esetére, ez mostanra 22 százalékra csökkent. Ráadásul ez a pénz már csak 3 hónappal kevesebb időre elegendő, átlagosan 11-13 hónapig tartana ki a vésztartalék.

Figyelmeztető jel, hogy miközben hosszú időn keresztül változatlan volt a rendszeres családi költségvetést készítők száma, addig arányuk az elmúlt fél évben 58 százalékról 48 százalékra süllyedt. A tartalékok fogyásával együtt ez arra utal, hogy a pénzügyi nehézségek a középosztályt is elérték, elindult a középosztály lecsúszása – hangsúlyozta Kovács a Portfólió konferenciáján.

Nyugdíjat az államtól

Egyre kevesebb nyugdíjat várunk az államtól, a megkérdezettek több mint négyötöde azt gondolja, hogy az államtól várható nyugdíjából biztosan nem tud majd megélni. Mindezek ellenére az emberek 62 százaléka még mindig az államtól várná el – jobb híján -, hogy megnyugtatóan gondoskodjon az öregkoráról. A korábbi emelkedő tendenciát megtörve újra csak az emberek 31 százaléka gondolja azt, hogy személyes felelőssége is van az öregkori anyagi biztonság megteremtésében.

Drámai a személyes pénzügyi helyzet hosszú távú megítélése: a megkérdezettek 71 százaléka kiszámíthatatlannak tartja a jövőbeni pénzügyeit. Akiknek van megtakarításuk, az közül „csak” 65 százalék tartja kiszámíthatatlannak a jövőt, akik viszont nem tudnak félretenni, azoknak a 85 százaléka gondolja ezt. Mindezek együtt az Öngondoskodási Index további csökkenéséhez vezettek. A tavaly nyári 36 pont idén tavaszra 34, mostanra pedig 32 pontra mérséklődött.

Kapcsolódó anyagok