KSH: visszafogott az idén a drágulás

2017. július 11. Az idén az első félévben átlagosan 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – tette közzé a KSH. Júniusban összességében egyáltalán nem volt drágulás, de a sertéshús mégis többe került az előző havinál.

Az idén májushoz viszonyítva júniusban a fogyasztói árak stagnáltak. A KSH tájékoztatása szerint az élelmiszerek ára összességében szintén változatlan maradt, ezen belül azonban a sertéshús 2,5, a margarin 1,0, az étolaj, a kenyér és a péksütemény egyaránt 0,8 százalékkal drágult. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) közben 2,5, a liszt pedig 1,8 százalékkal lett olcsóbb a statisztikai hivatal által gyűjtött számok alapján.

Tavaly júniushoz képest 2017-ben az átlagos áremelkedés 1,9 százalék lett. Az élelmiszerekre arányaiban többet költők (ők a kevésbé tehetősek) azonban nagyobb mértékű drágulást érzékelhettek. A sertéshús ugyanis ebben az időszakban közel 16 százalékkal, a cukor majdnem 11, a sajt pedig tíz százalékkal emelkedett.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben azonban nem az élelmiszer drágult. Az ezen a téren kimutatott 3,1 százalékos áremelkedésre ugyanis rávertek a szeszes italok és dohányáruk drágultak, a maguk átlagos 4,6 százalékával. Az idén egyébként (tehát januártól június végéig) az infláció mértéke 2,3 százalékos lett.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok