Korlátozza az OTP az internetes és mobilbanki átutalásokat

2024. április 18. Automatikusan 1 millió forintos átutalási limiteket állít be az OTP Bank 2024. május 8-tól a lakossági ügyfeleknek az internet- és mobilbankból indított átutalásokra egyaránt, amit az új limitmódosítási funkcióval meg lehet változtatni – értesült az Azénpénzem.hu. Az átutalási csalások 85 százaléka megelőzhető lett volna, ha tavaly mindenki 1 milliós limitet állít be.

Az OTP Bank arról értesítette ügyfeleit, hogy 2024. május 8-tól valamennyi OTP InternetBankot vagy OTP MobilBankot használó (Digitális Szerződéssel rendelkező) ügyfélnek elérhetővé teszik a napi átutalási limit beállítás funkciót, amely az OTP internet- és mobilbankból indított átutalásokra egyaránt vonatkozik.

Az új funkció bevezetésével egy időben napi 1 millió forintos átutalási limitet állít be a bank, tehát az emberek legfeljebb napi 1 millió forint összegű átutalást indíthatnak az új OTP InternetBankból és OTP MobilBankból. A korlátozás nem érinti a saját számlák közötti pénzmozgásokat.

A bank arra is felhívja a figyelmet, hogy az 1 millió forintos napi átutalási limitet bármikor módosítani lehet, vagy ideiglenesen (a nap végéig) akár fel is lehet függesztheti az OTP MobilBankban.

A biztonságot támogatja a limit

Mint korábban megírtuk, nemzetközi bűnbandák támadják a magyarokat, tavaly az utolsó negyedévben a 3737 db átutalásos visszaéléssel 5,769 milliárd forint kárt okoztak a csalók. A banki átutalásos csalások 98 százalékánál az ügyfél viseli a kárt. A lakosság esetében a károsultaknak 3537 esetben összesen 5,14 milliárd kárt okoztak a csalók 2023 utolsó negyedévében. Az év egészében pedig 20 milliárd forint volt az a kár, amiből 18,7 milliárdot terheltek a lakossági ügyfelekre.

Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a múlt heti sajtótájékoztatón elmondta: a limitbeállítás azért is fontos, mert így a kár nagyságát maximalizálni lehet. Az átutalásos visszaélések 85 százaléka 1 millió forint fölötti összeg volt, így egymilliós limit beállításával ezek a károk megelőzhetőek lettek volna.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok