Két kamatcsökkentés után is van hiteldrágítás

Kinyírják a bankbetéteket

2012. szeptember 27. A jegybankhoz a kormány által delegált tagok ismét elérték, hogy csökkenjen az alapkamat. A fogyasztói árak viszont emelkednek, így a betétek helyett az állampapír a nyerő. Számos megtakarításnál, de az újabban felvett hiteleknél is automatikus az átárazódás.

A bankbetétekre egyre kisebb kamatot adnak a bankok. A már az előző kamatcsökkentésnél megkezdődött folyamat nyilvánvalóan most sem áll meg. A megtakarítóknak érdemes figyelniük arra, hogy pénzük megőrizze értékét (legalább ugyanannyi árut lehessen venni érte lejáratkor, mint az elhelyezés időpontjában). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 2012-ben 5,8 százalékos, jövőre pedig öt százalékos lesz az infláció. Az ilyen mértékű értékvesztés mellett a kamatcsökkentés (ami vélhetően nem áll meg) mellett sok betétes ráfizethet. Különösen annak tükrében, hogy a kormányhoz közeli közgazdászok mélyen hisznek abban, hogy az áremelkedés húzhatja ki az országot a csávából (az inflációval az államadósság leértékelődik és így „kinőhető”). Ilyen körülmények között egyre inkább az állam szippanthatja el a pénzt. A Prémium államkötvénynél ugyanis a kamat nem a pénzpiactól, hanem az inflációtól függ.

Minden sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti infláció felett biztosít változó, jelenleg 3-5 százalékpontos kamatprémiumot. Biztosan ekkora tehát a reálkamat (ennyivel több áru szerezhető be). Az alapcímlet ezer forint, bármikor vehető és el is adható a kötvény. Így tulajdonképpen akár látra szóló betétről is beszélhetünk. Aprócska kétségek persze akadnak (a bankok elől elszívott pénz a gazdaság egészét nem érinti éppen kedvezően, és a magas infláció mellett csökkenő irányadó kamatszint sem hangzik megnyugtatóan), de a puszta hozamszámok alapján minden a Prémium mellett szól.

A hosszabb távra megtakarítók közül azonban sokaknak nincs választása. Számtalan konstrukció (itt nézheti meg a babakötvény és a tartós betéti számlakínálatot) automatikusan követi a jegybanki kamatcsökkentést. De a tapasztalat szerint elég gyorsan lépnek ott is, ahol ez nincs így. (Ez egyébként még nem ment most végbe, a következő napokban dőlhet el, hogy egyáltalán megpróbálnak-e versengeni a lakossági forintokért a bankok.) A látra szóló kamatoknál a jobb ajánlatok szintén követik az MNB döntését (a friss kamatokat itt nézheti meg).

Most örülhetnek a referenciás kölcsönnel rendelkezők


Egyre több olyan hitel akad, amelynél a kamat a pénzpiactól függ. Az pedig elég szépen ment az alapkamat után. A három vagy hathavi Buborhoz kötött hiteleknél a kamat az idén már 1-1,2 százalékponttal esett (ebből a kamatperiódus fordulónapjától függően eltérő mértékben részesedtek az adósok).

A csökkenő kamatkörnyezet mellett is akadnak azonban hitelesek, akiknek a bankja drágít. (Nekik lett volna lehetőségük – persze elvben – az átlátható árazásra váltani, hogy kamatjuk a pénzpiacot kövesse.) Az AXA több lépcsőben egészen novemberig folytatja a kamatemelést. Érdekes gyakorlatot követ a Raiffeisen. Itt ugyanis számos konstrukció kamatát október 20-ától 0,2 százalékponttal emelik. November 17-étől pedig végre megérkezik a csökkentés is. A kamatokat akkortól 0,25-0,64 százalékponttal lejjebb engedik. Kivétel azonban akad. A korábban felvett kiváltó forintkölcsönöknél meghökkentően vaskos, 0,89 százalékpontos az emelés.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok