Ez történt februárban a pénzpiaci és kötvényalapoknál

Kimagasló hozamok, bizonytalan jövő

Fotó: Pixabay
2024. március 13. Javuló inflációs adat, pocsék költségvetési hiány, megemelt kamatvágás és gyengülő forint jellemezte a februárt. Az egyévesnél hosszabb állampapír-piaci hozamok jelentősen emelkedtek, a kötvényalapok vegyesen teljesítettek.

Az amerikai és az európai infláció is kissé makacsabbnak látszik, így a kamatvágási várakozások kitolódtak, a hozamgörbék a rövid hozamok emelkedésével laposodtak februárban. Az amerikai infláció januárban ugyanis a vártnál kevésbé, 3,1 százalékra lassult, a maginfláció 3,9 százalékon maradt. Az adatra élesen felszöktek a hozamok, a kamatvágás kezdetét már júniusra sem látta biztosnak a piac. A munkaerő-piaci adatok az optimista várakozásokhoz képest is nagyon erősek lettek. A Fed által követett PCE infláció 2,4 százalékra, a PCE maginfláció 2,8 százalékra csökkent. A Fed januári ülésének jegyzőkönyve szerint még korainak látta a kamatvágás tárgyalását. A piaci várakozások az év végi dollár kamatszintre és a Fed iránymutatása már csak egy lépésnyire kerültek egymástól – írja az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésében.

Az euró-zóna inflációja februárban a 2,5 százalékos várakozásokhoz képest csak 2,6 százalékra csökkent, a 3,1 százalékos maginfláció is 0,2 százalékponttal magasabb lett a vártnál. A döntéshozók az amerikai adatok hátszelén a korai kamatvágás kockázatairól beszéltek, ezzel júniusra tolták az első kamatvágás beárazását.  (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)


Mi történt itthon?

A február elején napvilágra került januári inflációs adat 3,8 százalékra zuhant, a maginflációt 6,1 százaléknak mérték. A GDP a vártnál gyengébb lett, negyedéves és éves összehasonlításban is stagnált. Az MNB pénzügyi számlák statisztikái szerint a 2023-as költségvetési hiány a GDP 6,7 százaléka volt, az uniós módszertan eredményszemléletű hiányát 6,5 százalékra indikálta a kormány. A decemberi béradatok év/év bruttó 16 százalékkal nőttek. A kiskereskedelmi forgalom év/év 0,2 százalékkal, az ipari termelés 8,7 százalékkal esett.

Az MNB a vártnál közel 0,5 százalékponttal alacsonyabb januári inflációs számra reagálva 1 százalékponttal 9 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, de hangsúlyozta, hogy az év közepére várt kamatszint nem változott, a 6-7 százalék közötti piaci várakozás reális. A márciusi inflációs jelentést kiemelten fontosnak minősítették a kamatcsökkentési kilátások megítélésében. Bár a vágásra számított a piac, a bejelentéskor a forint gyengült, amit csak átmenetileg akasztott meg az üzenet, hogy a nagyobb kamatvágás csak átmeneti gyorsítást jelent. Az euró árfolyama a február eleji 384,87 forintról február végére 393,89 emelkedett.

Hazai állampapírpiac

Az állampapírhozamok a hónap elején a nemzetközi mozgásokkal összhangban gyorsan 6 százalék alá zuhantak minden futamidőn, aztán az erős amerikai adatok után visszaugrottak. Az amerikai szünnap hóközi kiugrása után az MNB-ülés felé haladva újból csökkenésbe váltottak, hogy aztán az ülés után ismét a korábbi szinteket teszteljék újra. A hosszabb futamidők mind emelkedtek a hónapban, a hozamgörbén a tízéves futamidő szerepelt a legrosszabbul – írja az OTP Alapkezelő.

Végül a háromhónapos referencia hozam a február eleji 6,87 százalékról 6,61 százalékra csökkent, a hathónapos 6,71 százalékról 6,65 százalékra, a 12 hónapos 6,71 százalékról 6,57 százalékra mérséklődött. A hároméves viszont 6,02 százalékról 6,21 százalékra nőtt, az ötéves 5,72 százalékról 6,07 százalékra, a tízéves pedig 5,95 százalékról 6,42 százalékra emelkedett. A tizenötéves 6,07 százalékról 6,40 százalékra emelkedett.

Hogyan teljesítettek a pénzpiaci és a kötvényalapok?

A forint pénzpiaci alapok szép egyenletes teljesítménye továbbra is kitart, persze az állampapír-piaci hozamok csökkenésével párhuzamosan az elért nyereség itt is mérséklődik. Az éves hozamok így közel 50 bázisponttal csökkentek 12-13 százalékra.

A rövid kötvényekbe fektető alapok népszerűsége továbbra is kitart, köszönhetően a ragyogó visszatekintő hozamoknak. Bár nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a múltbeli hozamok nem garantálnak semmit sem a jövőre nézve, a 13 és16 százalék között szóródó éves hozamok vonzzák a befektetőket. Az Azénpénzem.hu számításai szerint februárban is százmilliárdos nagyságrendben érkezhetett ide friss tőke. Pedig a jövőre nézve inkább az 1-3 éves referenciahozamok mutathatnak némi igazodást.

A hosszú kötvényekbe fektető alapok árfolyama már vegyesen alakult, itt találunk kismértékű csökkenést és emelkedést is. Míg az elmúlt egy hónapban változás alig volt, az éves hozamok kimagaslóak voltak, még 20 százalék fölött alakultak.

A kötvényalapok 2024. február 29-i részletes hozamát itt találja.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok