Százmillió felett is fizetnek a vevők teljesen saját zsebből

Kik hajlandóak lakáshitelezni?

2012. május 4. Alig mozdul a lakáshitelezés, de néhány az ingatlanközvetítéssel összekapcsolt kedvezmény legalább megjelent. Az Erste közben szinte minden ügynöki kapcsolatot felszámolt – tudta meg az azenpenzem.hu. A Citibank pedig óvatosan és nagyon szűk körben, de visszatért a jelzáloghitelezési piacra.

A Citibank a legtehetősebb ügyfeleknek és saját dolgozóinak ismét ad ingatlanhitelt (a pénzintézet a válság kitörésekor távozott erről a területről). Lakáskölcsönt 11,1 százalékos hiteldíj (THM) mellett adnak, amihez hasonlóan jó feltételt csak a K&H-nál, és ott is csak a legkiválóbb ügyfelek számára találunk. Friss kínálatunkba (ezt itt nézheti meg) nem vettük fel azonban a Citit, hiszen ide nem fordulhat bárki. Hencz Éva ügyvezető igazgató portálunk érdeklődésére elmondta: folyamatosan vizsgálják a piacot, és ha a helyzet lehetővé teszi, elképzelhető, hogy tovább nyitnak. A jelenlegi folyamatok alapján erre egyébként nem sok esély látszik. A lakosság ugyanis igyekszik elkerülni az eladósodást, a bankok közül pedig alig akad, amely igazán akar hitelezni.

A hitelfelvevő és a készpénzes vevők arányát Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ (OCHC) ügyvezető igazgatója 30, illetve 70 százalékra teszi. Mint elmondta, néhány millióstól, 100 millió feletti ügylettel is találkozott készpénzes fizetéssel. Az is igyekszik a lehető legkisebbre csökkenteni a hitelösszeget, aki mégis eladósodásra szánja el magát. Az OC-nál 4-5 millió forint az egy főre jutó átlag. A szakember úgy gondolja, hogy jelentősebb új, széles körben elérhető támogatás híján a piac a jelenlegi szinten vegetálhat az idén. Sok jóra a bankok sem számítanak.

Az UniCreditnél lakáshiteleik iránt folyamatos érdeklődést tapasztalnak. Erre az évre azonban nem várnak jelentős és érdemi elmozdulást a jelzálogkölcsönöknél. Úgy gondolják, hogy mérsékelt növekedésre a végtörlesztés során megmozdult, és azt követően – a korábbiakhoz képest – mozgásban maradt ingatlanpiacnak köszönhetően lehet számítani. A többi banknál még ilyen szinten sem próbálják megbecsülni az idei folyamatokat. Érdeklődésünkre azonban sehol sem számoltak be pozitív várakozásokról.
A kondíciók szinte csak a pénzpiaci kamatok miatt változtak
Májusra ugyan több bank is új kondíciós listát tett közzé, de ezekben nincsenek lényeges változások. A Gránit a fedezetértékelés díját emelte az infláció mértékével (3,9 százalékkal) 36,3 ezer forintra. Néhány bank kivette az olcsóbb sávokat hirdetményéből (nyilván, hogy ne kelljen a többieknek magyarázkodnia). Amúgy a módosítások szinte csak a pénzpiaci kamatok követését mutatják (a referenciakamat még mindig elég idegen a lakosság számára, így ezeket a változásokat csak nagyon kevesen követik önállóan).

A Budapest Bank (BB) májustól július végéig a Duna House hálózatában akciózik. A közvetítők a normál feltételeknél 0,25 százalékponttal olcsóbban adhatják ügyfeleiknek a lakáskölcsönt. Az OTP ugyanekkora kedvezményt alkalmaz saját Ingatlanpontjánál. Az Erste közben – tudtuk meg – szinte minden közvetítői hálózattal szakított.

A piacon a korábbi tapasztalatainkhoz képest szaporodott azoknak a bankoknak a száma, amelyekhez érdemes lehet lakáskölcsönért fordulni. Az OTP, a K&H és az FHB mellett az UniCredit, a BB és az Aegon Hitel nyitottabb arra, hogy tényleg hitelezzen.

Kapcsolódó anyagok