Kész vége, az MBH bekebelezte a Fundamentát

2024. március 27. Lezárult a Fundamenta eladása, a cég döntő többsége az MBH Bank tulajdonába került – jelentette be a hitelintézet. A vétel révén a bank 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik.

Tavaly novemberben derült hivatalosan is ki, hogy Mészáros Lőrinc bankja veheti meg a Fundamentát. Az erős kormányzati hátszéllel összehozott gigabank, az MBH így – mint azon a közleményben örömködnek – a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplőjévé válhat. A Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel. Az akvizíció az MBH számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik.

A közlemény szerint az MBH kiterjedt fiókhálózata és a Fundamenta Személyi Bankár hálózata együttesen a hazai piacon olyan értékesítési erőt képvisel, amelyre támaszkodva a bank átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztéma létrehozását tervezi, tovább erősítve a piaci pozícióját, valamint szerepét olyan területeken, mint a lakás-előtakarékosság, ingatlanközvetítés, lakáshitelezés és zöldenergia. Kiemelt cél továbbá a Fundamenta hitelezési képességének növelése, a hitelezési volumen növelésével és a megtakarítási állomány bővítésével.
 
Nem árt felidézni, hogy az Orbán-kormány 2018 októberében néhány nap alatt átverte a parlamenten azt a jogszabályt, ami megszüntette a lakástakarék-pénztári konstrukció évi 30 százalékos, legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatását. Így a piaci szereplők 2018. október 17-től támogatott új szerződést nem köthettek. Szinte tetszhalottá vált ez a piac, amelyen makacsul végig tulajdonképpen csak a Fundamenta tartotta magát. Mostanáig.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok