Majdnem 25 ezren kapnak 600 ezer forintnál többet havonta

Kereseténél nagyobb lett a nyugdíja? Igen, lehetséges!

2024. április 22. Olvasónk aggódva írt, hogy talán számítási hiba lehet, mert az előzetesen megállapított nyugdíja nagyobb lett annál, mint amennyi a keresete volt. Az Azénpénzem.hu számításai szerint, ha nem is gyakran, de ez is előfordulhat. Mutatjuk a részleteket.

Hosszabb szolgálati idő és akár csak elfogadható bejelentett bér esetén a frissnyugdíjasokat járandóságuk megállapítása után az elmúlt években határozottan kellemes meglepetés érhette – írtuk meg korábban. Arra azonban mi sem gondoltunk, hogy előállhat az a helyzet – amiről egyik olvasónk tájékoztatott minket –, hogy a nyugdíj még az utolsó keresetet is meghaladja. Egyelőre egyébként csak előzetesen megállapított járandóságról van szó.

A nyugállományba vonulás előtti kereseteket ugyanis minden évben a béremelkedés mértékével átszámítják. Ezt hívják valorizációnak. Az évenkénti korrekcióhoz hirdeti ki a kormány minden év márciusában a szorzószámot. Erre az idén március 28-án került sor, akkor tették közzé ugyanis a Magyar Közlönyben az értéket, ami 14,2 százalék lett. Az idén korábban megállapított nyugdíj így csak előzetes, bár a tapasztalat szerint az összeg később inkább nő, semmint csökkenne.
 

Különleges ez a matek


Az említett jelenségre, tehát a nyugdíj keresetet meghaladó mértékére részben éppen ezek a szorzószámok jelentik a magyarázatot. Számításaink szerint 2018-hoz képest az idénre a szorzók miatt több mint kétszeresére nőtt a nyugdíjhoz alapul vett bér. Némi egyszerűsítéssel, aki 2018-at 300 ezer forintos bérrel indította, annak ez 2024-ben már 612 ezret „ér”. Amennyiben pedig munkáltatója nem hajtott végre ilyen mértékű béremelést, máris közelítünk ahhoz, miként is lehet magasabb a nyugdíj a keresetnél.

Számolni kell persze azzal is, hogy a nyugdíjat a szolgálati időtől függően állapítják meg. A minimális 15 év szolgálati viszonyhoz 0,43 szorzószám tartozik. Maradva az előbbi számoknál: a 612 ezres bérből (még azt is feltételezni kell, hogy korábban nem volt az átlagot jelentősen rontó jövedelem), így alig több mint 263 ezer adódik. 45 éves igazolt munkaviszonyra viszont már 551 ezer forint jön ki. Ötven év felett pedig a teljes összeg lesz a nyugdíj.


Hatalmasak a juttatások közötti különbségek


Nagyon kevés azonban az annyira magas összegű nyugdíj (az is szinte biztosan mind a frissnyugdíjasok körében), mint ami a példánkban szerepel. A saját jogú nyugdíjasok többsége havonta 200 ezer forintnál kevesebbet kap – számítottuk ki a KSH friss statisztikájából (ezt itt nézheti meg). A relatív legnépesebb csoportnak (ide több mint minden tízedik idős tartozik) a 160-180 ezer forintos juttatásúak számíthatnak. 600 ezer forint feletti nyugdíjat jelenleg nem egészen 25 ezren kapnak. Az ő 67 százalékuk pedig férfi.

Amennyiben a határt 400 ezer forintnál szabjuk meg, akkor ebbe a körbe már 160 ezren esnek. Közel 60 százalék közülük a férfi. A nők az alacsonyabb kategóriákban szerepelnek nagyobb arányban. A KSH statisztikájából – mint az a térképen is jól látszik – az is kiderül, hogy országonként is igen jelentősen az eltérések. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb, 275 667 forint. Itt sem mindegy azonban, melyik kerületben él valaki. A XII. kerületben ugyanis az átlag majdnem 316 ezer, míg a XX. kerületben 251 ezer forint.
 
Az országos átlagnál nagyobb összegű ellátást folyósítottak még Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyanakkor 207 ezer forintnál kevesebbet Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot az ellátás összege. A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban viszont 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok