Júliustól kötelezőt kell kötni az e-rollerekre is

2024. május 13. Július 16-ától bővül azoknak a járműveknek a köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. Az úgynevezett mikromobilitási eszközök közül a nettó tömeg és a tervezési sebesség dönti el, hogy melyikre kell biztosítást kötni.

Az Európai Unió 2021. november 24-én fogadta el a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló Irányelv módosítását, amely miatt bővül a gépjármű-felelősségbiztosításra kötelezett gépjárművek köre. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy 2024. július 16-ától kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni a mikromobilitási eszközökre.  

A kötelezettség a gépjármű nettó tömegétől, illetve a tervezési sebességtől függ. Így a 25 kg-t nem meghaladó (tehát legfeljebb 25 kg) jármű esetében akkor kell kgfb-t kötni, ha a tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t. A 25 kg-nál nagyobb saját tömegű járművek esetében azokra kell kötelezőt kötni, amelyek tervezési sebesség meghaladja a 14 km/h-t.

Tekintettel arra, hogy egy teljesen új jogszabályi rendelkezésről van szó, a biztosítók pedig június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat, és az érintetteknek július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kgfb-vel, ebben a pillanatban megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető majd kgfb a szóban forgó járművekre – írja a MABISZ.

A MABISZ hangsúlyozza, hogy minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét. Az olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül, ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

Forrás: MABISZ


Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok