Jöhetnek az Ethereum-alapú ETF-ek is

Jól megy most a kriptonak

Fotó: clipart.com
2024. május 28. Az elmúlt 2 év negatív hangulata után igazán örülhetnek a kriptodevizák tulajdonosai idén. A Bitcoin csúcsdöntése után az Ethereum árfolyama is nagyot emelkedett már a várható jó hírek hatására. Kérdés, hogy az Ethereum-alapú ETF-k megjelenése mekkora plusz löketet ad majd az árfolyamnak.

A kriptodevizák megítélése folyamatosan változik. Egyrészt egyre hangosabban állítják neves befektetők, hogy téves ezeket az eszközöket „devizának” hívni és tekinteni - közéjük tartozik például Warren Buffett is. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyre nő azok száma, akik elfogadják a kriptoeszközöket, mint befektetési célpontokat. Ha ugyanis lehántjuk a romantikus mázat, és nem készpénzhelyettesítő és jövőmegváltó eszközként, hanem kockázatos, de ígéretes befektetési eszközként tekintünk a Bitcoinra és társaira, akkor az aranyhoz és más menekülési célponthoz hasonló befektetési lehetőséget kapunk. Ezek az eszközök nagyon volatilisek, azaz árfolyamuk kilengése igen nagy, de ez nem tántorítja el a befektetők egy csoportját, akik portfoliójuk egy kisebb részét tarthatják ebben az eszközcsoportban.

ETF engedélyezés után Bitcoin csúcs

A kriptodevizák árfolyama 2022. óta nagyon nehéz időszakon van túl, amihez a kamatemelések mellett a kriptopiac jelentős szereplőit érintő csalások és felügyeleti eljárások is jócskán hozzájárultak. Elég itt a FTX csődjére vagy a Binance vezérigazgatójának büntetésére gondolnunk. Idén azonban szinte csak jó hírek érkeztek a piacra, ennek köszönhetően emelkedtek is az árfolyamok.

Főleg az amerikai tőzsdefelügyelet által engedélyezett bitcoin-alapú tőzsdén kereskedett befektetési alapok (az úgy nevezett ETF-k) lendítettek nagyot a befektetők kedvén, és varázsolták rózsaszínűre a világot számukra. A hosszas jogi ellenállás után a SEC végül idén januárban engedélyezte az ilyen jellegű alapok létrehozását, amivel a kisbefektetők közvetlenül elérhetik a bitcoin piacot, nem kell hozzá sem bonyolult tőzsdei származtatott terméket vásárolniuk, sem átláthatatlan kriptotárcát és számlát nyitni hozzá.

A hatás elég egyértelmű lett, a bitcoin árfolyama kilőtt és tavasszal új történelmi csúcsra szökött: a kriptodeviza egy egységéért 73 ezer dollárt is fizettek március 13-án, ami a januári végi 40 ezres árfolyamhoz képest majdnem 60 százalékos emelkedést jelent. A legjelentősebb kriptodeviza árfolyama azóta a 60-68 ezer dolláros határok közt mozog, azaz tartja erejét egyelőre.

Megjött az Ethereum engedély is

Váratlanul jó hír érkezett a második legnagyobbnak számító kriptodeviza, az Ethereum blokkláncon nyilvántartott Ethereum számára is. Befektetési alapok és tőzsdék együttesen ugyanis arra kérték az amerikai tőzsdefelügyeletet, hogy az Ethereum számára is engedélyezze az ETF-k létrehozását. Erre eddig a híresen-hírhedten kripto-ellenes SEC elnök, Gary Gensler nem tűnt hajlandónak, de múlt héten pozitív fordulat áll be ebben az ügyben. A felügyelet ugyanis előbb informálisan arra kérte a kérelmező három tőzsdét (a Nasdaq-ot, a chicagói CBOE-t és a NYSE-t), hogy apróbb módosításokat hajtsanak végre eredeti kérelmükön, amivel az elfogadhatóvá válhat.

Majd ezt követően a felügyelet múlt hét végén végül engedélyezte, hogy a kérelmezők Ethereum alapú ETF-ket hozzanak létre. Innen még néhány hónap lesz, míg valóban megjelenik ez az új termék a piacon, de minden kétséget kizáróan vonzó lesz a befektetők számára. Szintén pozitívan értékelte a piac azt a friss hírt, hogy az amerikai kongresszus alsóháza elfogadott egy törvénytervezetet, ami kivonná a SEC ellenőrzése alól a kriptodevizákat.

Az Ethereum árfolyama az elmúlt 12 hónapban (USA dollár)

Forrás: coindesk.com


Az nem egyértelmű, hogy az ETF-k engedélyezése mekkora plusz löketet jelent a jövőben az Ethereum árfolyama számára. Ahogyan az fenti ábrán is látható, ennek a kriptodevizának az árfolyama is jelentősen emelkedett már idén, a befektetők a legutóbbi jó hírt is beépítették már az árba, ennek köszönhetően szökött fel 3000 dollárról 3900-ra néhány nap alatt. Az mindenesetre most már biztos, hogy az idei tavasz a kriptoeszközök iránt érdeklődő befektetők egyik kedvenc időszakaként fog majd bevonulni a történelemkönyvekbe.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok