Jókora kártyacsalós bűnszövetkezetet csíptek fülön

2024. április 18. Bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a baranyai rendőrök. A csalók legalább 76 számlatulajdonosnak összesen több mint kétszázmillió forint kárt okoztak. A bűnszervezetet irányító három férfi és a további tizenegy gyanúsított megtévesztéssel szerezte meg a sértettek bankszámláján lévő összegeket.

Még 2022 nyarán rendelt el nyomozást a pécsi rendőrkapitányság egy feljelentés alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás miatt, miután ismeretlenek mintegy félmillió forintot csaltak ki egy becsapott embertől, visszaélve a bankkártyaadataival. Időközben kiderült, hogy országos kiterjedésű csalássorozatról van szó, ezért bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folytatták az eljárást 

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára – írtuk meg korábban – egy múlt heti sajtótájékoztatón külön hangsúlyozta, hogy a károsultaknak feljelentést kellene tenniük, mert a végső megoldást a bűnüldözésben a rendőrség tudja biztosítani. A mostani eset fényes bizonyítéka annak, hogy ez valóban így van. 

Az okozott kár több mint fele megtérült


Harmati Béla, a vármegye bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a nyomozás részleteiről tartott csütörtöki, pécsi sajtótájékoztatón közölte: a banda három – két külföldi és egy magyar – vezetőjét a bíróság mostanra letartóztatta, további tizenegy gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az okozott kár több mint a fele megtérült, ugyanis ingatlant és autót is lefoglaltak az eljárás során. 

Az elkövetők banki alkalmazottaknak adták ki magukat és azzal hívtak fel embereket, hogy a pénzük biztonságba helyezése miatt szükségük van a bankkártyájuk, illetve számlájuk adataira, kártyalimitük módosítására. A sértettek megadták bankszámlájuk hozzáférési adatait, illetve letöltötték a távoli hozzáférést biztosító programot. A megszerzett adatok ismeretében a szervezet tagjai az interneten vásároltak és pénzeket utaltak át az e célra strómanok által nyitott számlákra. A csalók így legalább 76 számlatulajdonosnak összesen több mint kétszázmillió forint kárt okoztak.

Szerző: Azénpénzem/MTI
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok