Jókora bírságot kaptak a trükkösen hitelező autós cégek

2024. március 18. Összesen 160 millió forintra büntette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Cash4Car néven ismert vállalkozásokat jogosulatlan hitelezésért. Használt autót vettek meg, majd adták azt vissza használatra, visszavásárlási jogot is biztosítva. Kamat helyett havonta „foglalási díjat” számítottak fel.

Már tavaly nyáron indított vizsgálatot az MNB a Cash4Car gyakorlata miatt. A cél annak megállapítása volt, hogy a társaságok végeztek-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint jegybanki engedélyhez kötött – hitel és pénzkölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Már elsőre is látszott, hogy az előbbi felvetésre csak igenlő válaszra juthatnak.

A budapesti székhelyű Car Service Partner Kft.-re és a prágai székhelyű Car Service Partner s.r.o. használt autókat vett cégektől és magánszemélyektől is. A megvett gépjárművet aztán a tulajdonossá váló társaságok a korábbi eladó részére – mint üzembentartónak – használatra visszaadták. Ezzel egyidejűleg a járműre a korábbi eladó javára határozatlan időtartamra visszavásárlási jogot kötöttek ki és garantálták, hogy harmadik személy részére nem adják el, illetve nem terhelik meg. A társaságok a megkötött szerződésekben foglaltak szerint a visszavásárlási jog ellenértékeként havonta „foglalási díjat” kértek. Ennek mértéke jellemzően a személygépjármű becsült értéke 5-10 százaléka volt.
 
A társaságok – állapította meg a jegybank – 2021 márciusát követően együttesen több mint 300 esetben, több százmillió forintot meghaladó értékben nyújtottak jogosulatlanul kölcsönt. Az MNB ezért a Car Service Partner s.r.o.-ra 70 millió, a Car Service Partner Kft.-re 90 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok