Jöhet a hal és a vadhús áfacsökkentése
2017. február 9. Az agrártárca azt indítványozza, hogy a sertés és baromfihús után a jövőben a vadhús és hal áfája is 5 százalékra csökkenjen – derült ki Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállítás megnyitóján. Megint számolgattunk.A FeHoVa kiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette: a tárca indítványozza a vadhús és hal áfájának 5 százalékra mérséklését. Érdekes módon úgy tűnik, most eszükbe jutott, hogy ez megfelelő intézkedés lehetne annak érdekében, hogy az egészséges élelmiszerek szélesebb fogyasztói rétegekhez juthassanak el. A tárcavezető kiemelte azt is, hogy az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, munkahelyeket teremt. Az indítványt várhatóan a következő költségvetés előkészítésekor nyújtják be.
Az egészségesebb húsok árának várható csökkenése nagyon jó hír lenne. Már ha az valóban érvényesülne az árakban. Nem csak az lehet a gond, hogy a kereskedelem esetleg saját jövedelmezősége javítására használná fel az adócsökkentést. A kínálat terén sem tűnik annyira jónak a helyzet (ezt minden háziasszony tapasztalhatja, ha nem külön szakboltban akar ilyen terméket beszerezni karácsonyon kívüli időszakban).
A halak népszerűsítését már 2015 végén elkezdte a Miniszterelnökség, bár akkor fel sem merül az áfacsökkentés. Mint kiderült: a törődést egyébként sem az egészségünk miatti aggódás, hanem uniós támogatás fűtötte. Most azonban érdemes elővenni a kancellária által akkor összegyűjtött és közzétett árakat. Akkor leírták, hogy a pontyszelet kilóját körülbelül 1850 forintért lehetett beszerezni. Most a Tescóban a pontyszelet kilóján körülbelül 2,3 ezer, a pontyfilét pedig 2,8 ezer forintért árulták. A Lehel piacon az év elején mindössze 1700 forintot kellett kiadni a pontyszelet kilójáért.
Az árak tehát igen széles sávban szóródnak. Számításaink szerint az áfacsökkentés után elméletben 1,4-1,9 ezer forintba kerülhetne majd a ponty. A nemesebb vadhúsoknál pedig jöhetnének a háromezer forint alatti árak. Az „elméletben” kitételt viszont nem véletlenül használtuk.
Az előző évet a sertéshús áfacsökkentésével indították, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éppen decemberben állt át új árfigyelésre, aminek a következménye az lett, hogy már akkor fogalmunk sem lehetett, miként alakult decemberben a karaj ára. Azóta viszont jól látszik, hogy az árak az év közben szépen elkezdtek emelkedni. Nemrégiben pedig árfigyelőnk keretében megállapítottuk: az idei áfacsökkentést követően a legolcsóbb baromfik ára nemhogy csökkent volna, még nőtt is.
Szerző: Az Én Pénzem
Címkék: sertéshús, baromfi, vadhús, hal, áfacsökkentés, vásárlás, kereskedelem
Kapcsolódó anyagok
- 2019.04.24 - Agrártámogatás: pénzbe kerül a kérelem halogatása
- 2017.07.12 - Ezért drágulhat tovább a disznóhús
- 2017.07.12 - Mennyi maradt az áfacsökkentésből?
- 2017.07.03 - Csökkenés helyett ezért emelkednek az éttermi árak
- 2017.03.24 - A vendéglátósok zsebét tömte meg az áfacsökkentés
- 2017.03.20 - Tojások: teszteltünk néhány súlyt
- 2017.03.01 - Húst vett? Lehet, hogy ebből a borzalmas üzemből származott
- 2017.02.16 - Vacakabb ételeket, italokat kapnak a magyarok
- 2017.02.14 - Harmadával drágult a nyerstej
- 2017.02.08 - Jókora pénzt kapnak a liba- és kacsatenyésztők
- 2017.02.07 - Nesze neked, áfacsökkentés!
- 2016.12.28 - Átlagosan 33 forintba kerül majd a tojás
- 2016.12.28 - Jóval olcsóbb lesz a libamáj
- 2016.09.08 - Tovább drágult a karaj és a comb
- 2015.12.01 - Mit eszik a magyar?
További kapcsolódó anyagok