Jó híre buktatta le az ingatlanügynököt

2024. május 2. A négy megyében is dolgozó ingatlanközvetítő évente alig négy-öt számlát állított ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint ennek életszerűségét alaposan megkérdőjelezte, hogy a férfi igen jó szakember hírében állt. Végül az ügynök összesen 28 millió forintot fizetett be az állam költségvetésébe.

A NAV felfigyelt arra, hogy miközben tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlanok után. Az erről kiadott közlemény szerint a négy vármegyében is dolgozó ingatlanközvetítő igen jó szakember hírében állt, ami önmagában is megkérdőjelezi az évi négy-öt üzletkötés életszerűségét.

Ráadásul az áfabevallásokban még a kiállított a néhány számlának az áfatartalma sem jelent meg maradéktalanul. Az egyéni vállalkozó online számlaadatai jóval több áfát tartalmaztak, mint amennyi az áfabevallásaiban szerepelt. Mint a NAV megállapította: a jelek szerint sikertelen közvetítő valójában számla nélkül tett szert értékbecslési, szakértői és közvetítési díjakra.

Az adóhatóság az ellentmondások nyomán indított ellenőrzésben, a hirdetések megjelentetésével foglalkozó társaságoktól beszerzett, mintegy 1300 hirdetést megvizsgálva fedezte fel, hogy jóval intenzívebben üzletelt a vállalkozó, mint azt a számlái vagy az azoknál is szerényebb áfabevallásai mutatták. Ezt megbízóinak nyilatkozata is alátámasztotta, így kénytelen volt elismerni, hogy többségében számla nélkül dolgozott. Ezek után, visszamenőleg, csaknem 300 számlát állított ki, és önellenőrzésekkel korrigálta korábbi áfa- és szja-bevallásait.
 
Végeredményben az ingatlanközvetítő 17 és fél millió forint áfát, 4 és félmillió forint szja-t, félmillió forint szociális hozzájárulási adót vallott be, utólag. Az önellenőrzési pótlékkal együtt, összesen 28 millió forintot fizetett be az állam költségvetésébe.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok