Jegybanki vírusirtó? Ez bizony méretes átverés

2024. április 23. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját, és az ország címerét is felhasználva próbálják csalók rábírni a gyanútlan ügyfeleket arra, hogy egy „víruskezelőt” telepítsenek. Valójában egy olyan kártékony programnak adnak ezzel utat, amivel lényegében átengedik a bűnözőknek a számlájuk feletti irányítást.

Csalók küldenek emailt magyar magánszemélyeknek, melynek pdf formátumú csatolmánya arról tájékoztat, hogy „Magyarország Nemzeti Bankja” által támogatott víruskezelő program letöltésével megvédhető a számítógép és a mobiltelefon, valamint annak segítségével biztonságba helyezhető a banki ügyfél vagyona. A nagyobb hitelesség elérése és a gyanútlan ügyfél bizalmának elnyerése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint hazánk címerét is felhasználják.

 A hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást. Ez a program – figyelmeztet a jegybank – nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait. 

Az MNB hangsúlyozza még, hogy nem levelez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelekkel. Nem készítenek, és nem támogatnak vírusirtó programot, továbbá nem adnak megbízást, hogy a jegybank nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse. Hangsúlyozzák továbbá, hogy célszerű az ilyen csaló próbálkozásokat jelezni a rendőrségnek, akár magánszemélyeket, akár gazdasági társaságokat érintenek. Ha egy ügyfél esetleg mégis telepítette a programot melynek felhasználásával a csalók megkárosították, érdemes haladéktalanul bejelenteni a számlavezető banknak (az összeg visszaszerzése érdekében) és a nyomozó hatóságnak.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok