10 éve volt ennyire pocsék a helyzet

Itt vannak a legfrissebb számok a lakáspiacról

Fotó: Bencze-Kiss Kata
2024. május 3. Annyira pocsék évet zárt a lakáspiac 2023-ban, mint 10 évvel korábban, 2013-ban. Mindössze 90 ezer lakást értékesítettek, az árszint 5,8 százalékkal nőtt, miközben az infláció 17,6 százalék lett. Idén már élénkülés látható, de még mindig a vevők kezében van az irányítás.

Meglehetősen pontosnak bizonyult a Duna House év eleji becslése a 2023-as évről, ugyanis éves szinten 91 ezer lakás adás-vételével számoltak. A KSH e héten nyilvánosságra hozott adatai szerint 2023-ban negyedével kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban. Összesen 90 ezer lakást értékesítettek. Ilyen alacsony számokat utoljára 2013-ban láthattunk, amikor a 2008-as világgazdasági válságot követően éveken át (2009-től 2013-ig) mindössze 90 ezer körül alakult az adásvételek száma. Akkor árzuhanással is szembesülhettek a lakástulajdonosok, most azonban csak reálértéken csökkentek az árak.

A KSH adatai szerint az év folyamán lassuló ütemben visszaeső forgalom a IV. negyedévben már növekedésbe váltott. A teljes lakáspiac 2023. évi árszintje 5,8 százalékkal haladta meg az előző évit. A használt lakások éves szinten 5 százalékkal, az újak 11,5 százalékkal drágultak, mindkét érték elmaradt a korábbi évek gyorsabb ütemű áremelkedésétől. Az összevont lakáspiaci reálárindex a 2022. évi 6,8 százalékos emelkedés után 2023-ban 10 százalékkal alacsonyabb lett.

Bezuhant az új lakások piaca

2023-ban a forgalom éves csökkenése súlyosabban érintette az újlakások piacát, ezekből 56 százalékkal kelt el kevesebb, mint egy esztendővel korábban. Ennek megfelelően a lakásvásárlások között az újak részesedése a korábbi 7,4 százalékról 3,8 százalékra apadt. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az árak változásában nem tükröződött ez a keresleteltolódás. Míg az év során a használt lakások átlagosan 5 százalékkal drágultak, addig az újak több mint kétszer annyival (+11,5százalék). E két részpiacon az év folyamán is eltérő dinamikával mozogtak az árak. A használtaknál az első negyedévet drágulás (+3,8 százalék) jellemezte, majd stagnálás és lassú emelkedés, végül a IV. negyedévben enyhe csökkenés (-2,4 százalék) következett. Az újaknál a viszonylag dinamikus növekedést csak a III. negyedévben törte meg egy csekély visszaesés, de október-decemberben már megint lendületes emelkedéssel (+5,5 százalék) zárták.

A KSH jelentéséből kitűnik, hogy a lakások típusa is erősen befolyásolta a piaci árak tavalyi alakulását. Budapesten a családi házak négyzetmétere olcsóbb lett (-1,1 százalék), míg a többlakásos épületekben 5,9 százalékkal emelkedtek az árak. Hasonló jelenséget regisztráltak a budapesti agglomerációban is, ahol a családi házaknál 2,6 százalék volt az átlagos egységárcsökkenés, míg a többlakásosoknál 5,3 százalék lett a drágulás.

Idén élénkülés látható

Az idei év elejével megérkezett a piaci fordulat, az alacsonyabb kamatszint és a kedvezőbb hitelkörnyezet, valamint az új otthonteremtési támogatások hatása felhajtotta a vevői keresletet az ingatlanpiacon. A Duna House tranzakcióbecslése alapján idén az első négy hónapban 41354 lakóingatlan cserélt gazdát, ami 55 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A jelzáloghitel-piacon fokozódó intenzitással folytatódott a volumennövekedés, a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai alapján idén áprilisban már 105 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, négy hónap alatt pedig 345 milliárd forint, ami közel a duplája az előző évinek.

Az ingatlan.com arról számolt be, hogy áprilisban jelentősen megugrott a hirdetések és az érdeklődők száma is a hirdetési portálon. Az elemzés szerint áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot.

Még a vevőknek áll a zászló

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a fokozódó érdeklődés és a növekvő tranzakciószámok ellenére sem változott egyelőre a trend, továbbra sem az eladók, inkább a vásárlók kezében van az irányítás, amit a Duna House alkuval kapcsolatos elemzése is alátámaszt. Az ingatlanközvetítő közreműködésével köttetett, első negyedéves tranzakciók adatai alapján az összes értékesített ingatlan 80,8 százaléka zárult vevői alkuval, míg irányáron az otthonok 14,9 százaléka talált új tulajdonosra. Közel duplájára, 4,3 százalékra emelkedett azonban a tavalyi első negyedéves adatokhoz viszonyítva a licittel vásárlók aránya, akik zömében (34 százalék) nagyon jó, illetve jó állapotú (33 százalék) otthonokra tettek szert az irányárnál magasabb áron.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok