A kopogtatásnak csak később lesz értelme

Itt egy jó útmutató dinnyevásárláshoz!

2019. július 16. Összeszedett néhány jelet és trükköt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogyan lehet megítélni, jó dinnyét készülünk-e venni. Mint kiderült: a kopogtatás részben tévhit.

A dinnyék szakértő ábrázattal való paskolása és/vagy kopogtatása, a több száz kilós dinnyehalom átválogatása a tökéletes példány kiválasztása érdekében, sajátos rítusa a nyárnak – állítja a Nébih. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ – mint írják – leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.
A görögdinnye érettségének a megállapítása a hatóság szerint valóban igényel szakértelmet, de leginkább a dinnyetermelőtől. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját. Szerintünk ezért is lehet fontos, honnan vesszük a gyümölcsöt,mennyire figyel a vevők elégedettségére a termelő.
Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan a biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kopogtatás és kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből. Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyebár lepottyannak).
 

Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye tehát valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget. A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Célszerű megnézni a képeket is, hogy a gyümölcs felszínén milyen folytonossági hiányosság gyanús.

A Nébih hangsúlyozta: a jó görögdinnye megvásárlása nem kis mértékben a szerencsén is múlik. Az előzőekben említett jelek figyelése mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.
 
Az idén az Azénpénzem.hu szerint azért sem árt résen lenni, mert a korábbi évekhez képest jóval többe kerül ez a tipikusan nyári gyümölcs. Még a bevásárlóközpontokban is találhatunk kilónként 300 forintos árat, de nyaralóhelyeken a körbe járó árusok 500 forint körüli árat is elkérhetnek. Mivel pedig a szabvány dinnyék meglehetősen nehezek, a vevők sokszor csodálkozhatnak azon, hogy 10 ezer forintból alig kapnak vissza valamit.


Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok