Búcsúzunk az Egyéves Magyar Állampapírtól

Itt az új lakossági állampapír

2024. május 28. Június 3-ától vásárolhatják a lakossági befektetők a megújult Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz). Az új papír az ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos hozamot ér el. A változatlanul sávos kamatozás az első évben 6,25 százalék – adta hírül az ÁKK.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már tavaly decemberben beharangozta, hogy a nyár elején megújítja az öt évvel ezelőtt, 2019-ben bevezetett, és az első időkben hatalmas sikernek örvendő Magyar Állampapír Plusz lakossági állampapírt. A MÁP Plusz állománya 2021-22 fordulóján volt a legmagasabb, akkor meghaladta a 6300 milliárd forintot, majd az infláció emelkedésével veszített vonzerejéből. Ugyanakkor még most is több mint 740 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van MÁP Pluszban – írja közleményében az ÁKK.

A jelenleg is vásárolható MÁP Plusz kamata 3,5 százalékról indul, az ötödik évben 6 százalék, így adja ki, hogy a futamidő végére az éves hozam 4,95 százalék. Ezzel azonban nem tudott versenyezni az elmúlt években a kiemelkedően magas kamatot fizető egyéb lakossági állampapírokkal.

Milyen lesz az új MÁP Plusz?

A június 3-ától kibocsátásra kerülő új MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű lesz, ami alatt évi 6,73 százalékos EHM-et (a lejáratkor elérhető éves hozam) kínál a lakossági befektetőknek. A kamatozás változatlanul sávos lesz, az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot. Vagyis a befektetőknek érdemes lesz minél tovább megtartani a papírt, hiszen annál magasabb kamatot tudnak elérni. Az eddigi jegyzés helyett adagolt kibocsátással kerülnek forgalomba a papírok, havonta indít új sorozatot az ÁKK.

Az új MÁP Plusz évente egyszer, a kamatfizetést követő öt napban névértéken, vagyis 100 százalékos nettó árfolyamon eladható lesz, ezzel megtartja egyik legnagyobb vonzerejét, a likviditást. A kamatfizetések közötti időszakban pedig a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható az állampapír.

Búcsú az egyéves papírtól

Az állampapír továbbra is kényelmes lesz a befektetőknek, hiszen a kamat ugyanolyan sorozatú MÁP Pluszban kerül jóváírásra, így nem kell külön rendelkezniük annak sorsáról. A MÁP Plusz megújításával párhuzamosan kivezetésre kerül az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). Az új termékre ugyanis már az első évben 6,25 százalékos kamatot kapnak a befektetők szemben az 1MÁP 6 százalékos jelenlegi éves kamatával, vagyis már egy év alatt is jobban járnak vele (amit szükség esetén akár el is adhatnak közvetlenül az első kamatfizetés után árfolyamveszteség nélkül).

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok