Ismét mesés bérnövekedésről számolt be a KSH

2024. június 21. Az idén áprilisban a hivatalos statisztika szerint a bruttó átlagkereset 645,3 ezer, a nettó pedig 444 ezer forint volt. A középérték is majdnem nettó 358 ezer forintra rúgott. Elemző szerint zárkóznak fel a bérek, a fizetések értéknövekedése pedig húsz éves rekordhoz közelít.

Mint a KSH tudatta: a bruttó átlagkereset 2024. áprilisban 645,3 ezer forint volt, 13,5 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset is hasonló nevekedés produkálva 444 ezer forintra rúgott. A bruttó kereset mediánértéke 516 ezer, a nettó kereset mediánértéke 357,9 ezer forintot ért el. Utóbbiak 16,6, illetve 16,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában kimutatottat. 

A K&H vezető makrogazdasági elemzője, Németh Dávid az adatokat értékelve kiemelte, jól látszik, hogy az alacsonyabb jövedelemkategóriákba tartozók fizetése tempósabban nőtt. Az elemző hangsúlyozta még, hogy január óta minimális mértékben lassul a bérnövekedés tempója, de a reálbér-emelkedés nagyságrendileg így is 9 százalék lehet az idén. Ez pedig – tette hozzá – jelentősnek mondható. Olyannyira, hogy az elmúlt húsz évben a mostani lehet a 2017-ben látott 10,4 százalék utáni legnagyobb növekedés.

Az elemző szerint mindez megerősíti azt a vélekedést, hogy 2024-ben a lakossági fogyasztás lehet a gazdasági növekedés egyik fő motorja. Persze akkor – tesszük már mi hozzá –, ha a kimutatott mesés számokat a lakosság saját pénztárcájában is érzékeli. Számtalan jelzés alapján pedig ez közel sincs mindenkinél így.
 
Az év első négy hónapjára egyébként a KSH a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra bruttó 628,6 ezer forintos átlagkeresetet mutatott ki. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 418 ezer, a kedvezményeket figyelembe véve 432,6 ezer forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 14 százalékkal, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 13,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok