Ömlik a pénz ezekbe a befektetésekbe

Ismét kamatot csökkent az állam

2024. március 26. A jövő héten ismét csökkenti az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamatát az állam. Az eddigi kamatcsökkentések sem szegték kedvét a megtakarítóknak, ugyanis februárban 245 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya.

2024. február végén a forint lakossági állampapírok állománya 10542,7 milliárd forintra nőtt, ami 465,6 milliárd forinttal több, mint 2023. december végén – írja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) havi hírlevelében. Mivel januárban 220,5 milliárd forinttal hízott az állomány, ez februárban további 245 milliárdos növekményt jelent.

Mint megírtuk, az elmúlt hónapokban nagyot zuhantak a lakossági állampapírok kamatai, ennek ellenére még mindig az állam fizeti a legtöbbet a pénzünkre. Éppen ezért folytatódik a megtakarítások állampapírba fektetése.

Az ÁKK hírlevele szerint a lakossági állampapír-kereslet döntő hányadát a hosszú futamidejű Prémium Magyar Állampapír és a Fix Magyar Állampapír értékesítése képezte februárban. A Prémium Magyar Állampapír állománya 2024. február végére 110,4 milliárd forinttal 7103,1 milliárd forintra nőtt. A januárban bevezetett, 3 éves futamidejű Fix Magyar Állampapírral állománya elérte a 164,3 milliárd forintot hó végén.

Az Egyéves Magyar Állampapír állománya 685,1 milliárd forint volt február végén, ami 111,1 milliárd forinttal magasabb a 2023. év végi állománynál. Szintén jelentős volt a Bónusz Magyar Állampapír értékesítése: a 3 és 5 éves Bónusz Magyar Állampapír állománya 47,3 milliárd forinttal növekedett és február végén 920,5 milliárd forintot tett ki.

Amit nagyon korlátoztak

Az ÁKK ugyan most sem dicsekedett vele, e havi összefoglalójukból is kihagyták, de nagyot ment a Babakötvény is az év elején. Annyira sok pénzt tettek ide, hogy február 13-ától 1,2 millió forintban maximalizálta az állam a Start-számlákra évente befizethető összeget. Mint megírtuk, volt, aki egymilliárd forintért vásárolt belőle. Míg a 2023-as évet aztán 276,1 milliárd forintos állománnyal zárta a Babakötvény, az állomány február 13-ra 310 milliárdra nőtt.

A Magyar Államkincstár ugyanakkor mai közleményében azt írta, hogy a Babakötvény állománya ma már megközelíti a 330 milliárd forintot. Ebben benne van az a csaknem 1,8 milliárd forintnyi növekmény is, amit most írtak jóvá 190 ezer Babakötvénnyel rendelkező gyermeknek a Start-számlákon éves állami támogatásként a tavalyi befizetések után. A maximális évi 12 ezer forint állami támogatás azoknak jár, akik egy év alatt legalább 120 ezer forintot tesznek félre gyermeküknek ebben a megtakarítási formában. 

A legközelebbi lejáratú 2032/S babakötvény kamata jelenleg 17,5 százalék, a többi sorozaté 20,6 százalék. (Részletesen itt írtunk a Babakötvényekről.)

Újabb kamatcsökkentés

Az ÁKK mai nyilvános ajánlattételéből az is kiderült, hogy az április 2-ától kapható Egyéves Magyar Állampapír kamata a jelenlegi 6,5 százalékról 6 százalékra csökken. Ugyancsak a jövő héttől csökkentik 6 százalékra a Kincstári Takarékjegy kamatát is. Aki tehát még 6,5 százalékos éves kamattal vásárolna ezekből, annak igyekeznie kell. Kiderült az is, hogy a hároméves, fix kamatozású Fix Magyar Állampapír éves kamata nem változik, 7 százalék marad.

A most elérhető lakossági állampapírok kamatát táblázatba szedve ebben a cikkünkben találja. 

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok