Ismét a magyarok kedvence lett a Suzuki

2024. május 13. Egy évvel ezelőtt a legkedveltebb autók sorában az ötödik helyen kullogott a Suzuki, de idén a márkának sikerült az első helyet megszereznie. A korábbi első Toyota csak eggyel csúszott lejjebb, a Soka pedig úgy bukta korábbi helyezését, hogy közben piaci részesedése nőtt.

Az idén bővülésnek induló magyar újautó-piacon ugyanaz a húsz márka a legnépszerűbb, mint tavaly, de a sorrend megváltozott – írta meg a Totalcar. Nem is kicsit – tesszük már mi hozzá. Az idén ugyanis a Suzuki lett a legnépszerűbb márka 6587 eladott autóval. Ezzel az eredménnyel sikerült uralniuk a teljes piac majdnem 16 százalékát. Egy évvel ezelőtt pedig a legkedveltebb autók sorában csak az ötödik helyen kullogott a Suzuki. Piaci részesedésük pedig a mostani felét érte csak el. 

Arra egyébként, hogy a piaci részesedés nem mond el mindet példa a Skoda. A márka a tavalyi második helyről a harmadikra csúszott vissza. Annak ellenére, hogy a piaci részesedése közben 8,5 százalékról 9 százalék fölé nőtt. A múlt esztendő első négy hónapjában még az élen álló Toyota ebben az évben csak a második helyet szerezte meg: az 5123 új autó 12 százalékos arányt jelent a teljes piachoz képest. 

A cikk szerint az idei év nyertesei között van a Suzuki mellett a Nissan is. A márka 2437 új autót helyezett forgalomba, ez majdnem az ötszöröse az egy évvel korábbi volumennek. Így a részesedését 1,4 százalékról közel 6 százalékra növelte. A Hyundai majdnem 5 százalékát adta az idei eladásoknak, míg egy évvel ezelőtt még 4 százalék alatti volt ez az érték. A cégcsoport másik márkája, a Kia részesedése ugyanakkor 6,8 százalékról 4,9 százalékra esett vissza. 

Az idei év legnépszerűbb húsz autója közül két Nissan, az X-Trail és a Qashqai érte el a legnagyobb növekedést éves összevetésben. Előbbi 592, utóbbi 267 százalékos plusszal zárta az év első négy hónapját. Emellett 100 százalékot meghaladó emelkedést produkált még a Suzuki Vitara és a Swift, valamint a Volkswagen Golf is.
További részleteket itt olvashat

Szerző: Azénpénzem/Totalcar
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok