Reagált a piac a júniusi eseményekre

Így alakították az európai uniós választások a hozamokat

Európai Parlament, Brüsszel
Fotó: Bencze-Kiss Kata
2024. július 11. Júniusban az Európai Parlamenti választások határozták meg az állampapírpiaci hozamokat. Itthon a hozamok csökkentek, ennek köszönhetően emelkedtek a kötvényalapok árfolyamai.

Júniusban az EKB meglépte a várt 25 bázispontos vágást, és 3,75 százalékra csökkentette a kamatot, de az enyhén magasabbra vitt rövidtávú inflációs előrejelzés mellett a kilátások inkább elbizonytalanodtak. Később több nyilatkozó is jelezte, hogy a dezinfláció megtorpanása nem akadályozza a kamatcsökkentés folytatását. Az EP választások után kilőttek az eurózónás felárak – írja az OTP Alapkezelő júniusi portfolójelentésében.

A munkahelyteremtés üteme és a bérdinamika az USA-ban májusban erős volt, így nagy hozamugrással decemberre tolódott az első biztosra várt kamatvágás. A Fed ülése előtt megjelenő 3,3 százalékos inflációs adat ugyanakkor a vártnál kissé alacsonyabb lett, akárcsak a maginfláció. A lakhatási költségek nélküli szolgáltatási infláció három év óta először csökkent az előző hónaphoz képest, így a hozamok visszaestek a munkaerőpiaci adat előtti szintre. Bár Powell óvott a jelzés túlértékelésétől, többek között az erős munkaerő- és lakáspiacra hivatkozva, a piac 2025-re a Fed-nél gyorsabb kamatcsökkentési pálya mellett maradt. Ezt megerősítette, hogy a májusi PCE inflációs és maginflációs mutató a vártnak megfelelően 2,6 százalékra csökkent. A Fed friss iránymutatásában idénre egy kamatvágást jelzett, a 2025. végi kamatszintet 4 százalék fölé húzták. 

 

A Befektetési alapok rovat támogatója:


Az amerikai hozamok 10-12 bázisponttal csökkentek a hónapban, a tízéves 4,40 százalékon, a kétéves 4,76 százalékon zárt. A német tízéves hozam 17 bázisponttal 2,50 százalékra csökkent, a francia ugyanakkor 16 bázisponttal 3,30 százalékra emelkedett, és az olasz is 4 százalék felett zárt. A francia hozamemelkedés nem volt független attól, hogy előrehozott választásokat jelentettek be. (Azóta tudjuk, hogy a baloldali szövetség végzett az élen, Macron pártszövetsége a második lett, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés csak a harmadik helyre szorult.)

Mi történt a hazai állampapírpiacon?

Itthon a májusi inflációt az előző havinál három tizeddel magasabbnak, 4 százaléknak mérte a KSH, ami elmaradt a várakozásoktól, a maginfláció szintén 4 százalékra csökkent. A bérdinamika kissé mérséklődött, de az áprilisi év/év alapon bruttó 13,5 százalékos növekedés reálértékben erős maradt.

Az Európai Bizottság komoly bírságot szabott ki a magyar kormányra menekültügyi döntések miatt. A hírre az Európai Parlamenti választások hullámaival amúgy is megcsapott forint 397-398-ig gyengült az euróval szemben. A befektetői hangulat romlása miatt az MNB csak 25 bázisponttal, 7 százalékra vágott, és az egyértelmű csökkentési kilátást lezárva kiváró, adatfüggő álláspontra helyezkedett a további kamatdöntések előtt. Az óvatos jegybanki iránymutatásra pozitívan reagált a forint, de a hónap végéig sem tudott érdemben 395 alá erősödni. Júniusban a hozamok - az előző havihoz hasonlóan – a görbe rövid vége által húzva csökkentek tovább – áll az OTP Alapkezelő portfoliójelentésében.

Hogy teljesítettek a kötvényalapok?

Az éven belüli hozamok 30-50 bázisponttal csökkentek júniusban az állampapírpiacon, míg a 3 és 5 évesek 34 illetve 24 bázisponttal mérséklődtek. Az ennél hosszabb futamidejűek (10-20 évesek) mindössze 13-17 bázisponttal csökkentek.

A pénzpiaci és kötvényalapok árfolyama emelkedett. A pénzpiaci alapok fél év alatt 3,2-3,5 százalékos hozamot termeltek, ami az év elejétől elérhető állampapírok hozamának felel meg. A rövidkötvény-alapok hasonló nagyságrendű hozamokat teljesítettek, míg a hosszúkötvény-alapok esetében féléves távon nulla vagy mínuszos a hozam, köszönhetően az év elejétől bekövetkezett hozamemelkedésnek.  Az éves hozamok viszont a 9-12 százalékos sávban szóródnak.

 A kötvényalapok 2024. június 28-i részletes hozamát itt találja.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok