Fekete lyukból előhúzott milliárdok

Honnan lett pénz a végtörlesztésre

2012. február 27. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai alapján január végéig 570 milliárd forintot húztak valahonnan elő a háztartások, hogy devizahitelüktől önerőből meg tudjanak szabadulni. Ennek ötöde származhatott befektetési jegyek eladásából

A PSZÁF számításai szerint a végtörlesztés 2011 októberétől az idei január végéig tartó időszakában mintegy 110 milliárd forinttal több befektetési jegyet váltott vissza a lakosság, mint amennyit az azt megelőző időszakban tapasztalt trend indokolt volna. A végtörlesztés miatti visszaváltásoknak azonban csak valamivel kevesebb, mint fele történt meg 2011 végéig. Az a tudatosabbnak tekinthető megtakarítói réteg tehát, amely befektetési jegyeket vásárol, azokat igyekezett a lehető legtovább megtartani (lejárat híján nyilván a kiszállás legkedvezőbb pontját keresték, illetve igyekeztek pénzüket tovább gyarapítani).

A biztosítóknál - mint azzal már több társaság is büszkélkedett - a végtörlesztés szinte alig vezetett az állomány csökkenéséhez. A szerződésállomány, illetve díjbevétel alakulásán nem érződik a végtörlesztések hatása, a kárkifizetések és szolgáltatások megugrása egyértelműen erről árulkodik - állapította meg a PSZÁF. Az élet ági kárkifizetés és szolgáltatás ugyanis a vegyes biztosítások estén 30 százalékkal, a befektetéshez kötött (unit linked) biztosításoknál pedig közel 54 százalékkal haladta meg a kétéves átlagot a tavalyi utolsó negyedévben.

A 37-38 milliárd forinttal az átlag fölött teljesített kifizetések egy része szintén szezonális okokra vezethető vissza, így az utolsó negyedévben a végtörlesztéshez igénybe vett összeg a felügyelet szerint 20-25 milliárdra tehető, ami az életbiztosítási megtakarítások (jó közelítéssel a matematikai tartalék és unit linked tartalék összege) mindössze 1,5 százaléka. A unit linked tartalék közben ugyanennyivel nőtt a negyedik negyedévben, miközben a kifizetések megugrása éppen arról árulkodik, hogy az életbiztosítások közül leginkább a unit linked biztosítások szolgáltak a végtörlesztések fedezetéül.

A bankbetétek még gyarapodtak is

A hitelintézeti betétek viszont - mint az már a jegybanki adatokból is kiderült - nemhogy csökkentek volna az év végére, még jelentősen nőttek is. A hitelintézetek 2011. decemberi betétállomány növekedése nominálisan csak mintegy 30 milliárd forinttal maradt el a 2010. decemberi hitelintézeti betétnövekménytől - hangsúlyozza a PSZÁF. Minél több adatot ismerünk tehát meg, annál kevésbé látható, honnan is származhatott a végtörlesztésre fordított forintok többsége. Amennyiben az életbiztosításokra is kivetítjük a felügyeleti becslésben a befektetési alapoknál feltételezett arányt, és hozzáadjuk a betétkivonás számított értéklét, akkor a végtörlesztésre fordított összegnek körülbelül a fele jön össze.

Az MNB, mint arról már írtunk, azt valószínűsíti, hogy 120 milliárd forintnyi valutát vettek elő a "fiókból" és váltottak át forintra a háztartások. Még ezt figyelembe véve is jókora az a fekete lyuk, ahonnan előhúzhatták a magánszemélyek a statisztikákban nem látszó milliárdokat.  Erre írta az MNB: "a végtörlesztés során a háztartások valószínűleg olyan pénzügyi követeléseiket csökkentették vagy olyan kötelezettségeiket növelték, amelyeket a statisztika nem vagy csak korlátozottan tud megfigyelni".

Kapcsolódó anyagok