Hitelkártya jöhet a diákoknak

2012. május 2. A Citibank már tárgyalásokat kezdett ügynökhálózatokkal egy új, diákoknak kínált hitelkártya értékesítésére – tudta meg az azenpenzem.hu. Úgy tűnik, a bank (részben az oktatás finanszírozása terén bekövetkezett változásokra reagálva) újra megpróbálja kifejezetten diákoknak kínálni hitelkeretes plasztikot. Egyszer pedig már gyors visszavonulásra kényszerültek erről a területről.

Rövidesen a diákoknak is kínálhatunk majd hitelkártyát – büszkélkedett az egyik pénzügyi közvetítő. Némi nógatásra elmondta: a Citibanknál már dolgoznak a kondíciók kialakításán. A banknál nem lenne példa nélküli ez a lépés. A Citi ugyanis 2007-es jelentésében büszkén tudatta: „ bevezette a főiskolai és egyetemi hallgatók igényeihez igazított szolgáltatásokkal bővített Diákhitelkártyát, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy egy új generáció megtanulja a hitelkártyát okosan használni”. Nem tanulták meg. A bank 2008-as jelentése már egy szót sem ejt a dugába dőlt kísérletről. A diákoknak ajánlott hitelkártyát értékesítő egyik jelentős hálózatnál elmondták: bár igen kelendő volt, nagyon hamar visszavonták a plasztikot, mert a fizetések körül sorozatosak voltak a problémák. Ez állítólag részben annak a következménye lehetett, hogy a Citi a kártyaigényléshez nem kért szülői hozzájárulást, a tanulók viszont saját jövedelem híján önerőből nem tudtak fizetni.

Valószínűleg arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Citibank éppen akkor jelentkezett „innovációjával” (a magyar piacon senki sem merészkedett erre a terepre), amikor az anyabank székhelyén már javában érzékelhető volt a válság. A Wall Street Journal már 2007 végén arról írt, hogy a hitelt felvevő diákok a szülők egyéb törlesztési kötelezettségei miatt nem tudnak fizetni, a nemfizetők száma több mint negyedével nőtt (később a helyzet persze sokkal durvábbá vált).
A réginél több mézesmadzagot is bevetettek
Tény, hogy az USA-ban már tavaly újra növekedésnek indultak a diákhitelek, de nálunk aligha lehet még a helyzet normalizálódásáról beszélni. Az új diák hitelkártya igénylési feltételeiről még nincs információnk, úgy tudjuk azonban, hogy a plasztik kifejezetten a Diákhitel II. konstrukció kiegészítését célozza majd (az annak keretében szerzett összegek lennének „átütemezhetők”). A 2007-esnél a hitelkeret 100 ezer forint volt, amit legalább féléves hallgatói jogviszony után lehetett megszerezni. Mézesmadzagot bőven alkalmaztak: három évig díjmentesként kínálták a plasztikot, de az SMS-hirnök szolgálatukat is. Emellett tíz százalékos, de legfeljebb havi ezer forint értékű jóváírást kaptak a kártyabirtokosok, ha a hitelkártyájukkal vasúti vagy buszjegyet, illetve bérletet vásároltak, illetve ha mobiltelefonjukat a kártyaösszeg terhére töltötték fel egy ATM-nél. A diákokat is befogták a közvetítésbe, hiszen ha valaki új szerződőt tudott ajánlani a banknak, jóváírtak a számláján kétezer forintot.