Havi 9 ezer használt autót hoznak be az országba

2024. május 3. Nehezen talál magára a használtautó-import. Továbbra is havi 9 ezer körüli a behozott gépkocsik száma, miközben a belföldi használtautó-piacon havonta 76 ezer autó cserél gazdát. A legnépszerűbb behozott márka a Volkswagen.

Áprilisban a DataHouse adatai szerint 8917 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami az egy évvel ezelőtti értékhez (8173) képest több mint 9 százalékos növekedést jelent. Az év eddigi részének számaiból ugyanakkor az látszik, hogy az import mértéke továbbra is leragadt a havi 9 ezres darabszám közelében.


- Az alapprobléma továbbra is az, hogy az elmúlt években jelentősen megdrágultak a nyugati piacokon a használt autók - magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Noha a hazai jövedelmek reálértéke ismét felfelé ível, a kereslet növekedése az autópiacon ezt csak bizonyos késéssel fogja követni. Így tartjuk azt a korábbi előrejelzésünket, hogy érdemi, trendszerű elmozdulás legkorábban a második félévben következhet be, és éves szinten a behozott autók mennyisége 5-6 százaléknál nagyobb mértékben nem fog felfelé mozdulni.

A használtautó-import alakulására negatív hatást gyakorol az euró árfolyama is, amely az elmúlt hónapokban ismét a 390 forint/euró szint fölött ragadt. Az import árelőnye mára jelentősen visszaesett, és a használt autó iránti kereslet egy részét a belföldi használtautó-piacra terelte, amely jelenleg havi 76 ezer személyautó feletti forgalmával hónapról hónapra dönti meg korábbi rekordértékeit.

Mik a legnépszerűbb behozott márkák?

Az évek során jelentősen változott a behozott használt autók márkák szerinti összetétele is. Vesztettek korábbi súlyukból a német presztízsmárkák (Audi, BMW, Mercedes), amelyek egyike sem kerül mára a legnépszerűbb márkák listájának első három helyére. Emellett csökkent a koncentráció is, tíz éve még az első hat legnépszerűbb márka tette ki a teljes behozatal 59 százalékát. Mára ez az arányuk 49 százalékra esett vissza. A behozott használt autók között az év első négy hónapjában is Volkswagen szerepel az élen 12,7 százalékos részesedéssel, melyet az Opel követ (8,9 százalék), hajszálnyival előzve a Fordot (8,8 százalék). Az Audi 6,8, a BMW 5,8, míg a Mercedes 5,6 százaléknyi részt hasított ki a forgalomból.

A használtautó-import mennyisége 2024 első négy hónapjában összesen 36133 volt, ami 3,6 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 34877 darabot. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 42075 volt, ami 10,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 38108-at.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok